Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegraven in algemene graven mogelijk?


13 april 2018

Vraag nummer: 54614

In heb begrepen dat herbegrafenis na opgraving alleen mogelijk is in een particulier graf. Echter word dit ook her en der gedaan in een algemeen graf. Kan dit wettelijk gezien inderdaad?

Antwoord:

Geachte heer,

Er is veel onduidelijkheid over algemene graven, of er in mag worden herbegraven en of de gebruiksrechten verlengd mogen worden.

Er zijn geen wettelijke belemmeringen om de gebruiksrechten op (grafruimten in) algemene graven te verlengen. En ook niet om in een algemeen graf her te begraven.
Veel begraafplaatseigenaren doen het echter niet uit gewoonte, of omdat ze het (deels) hebben uitgesloten in hun beheersverordening of beheersreglement. Maar dat is meestal ook uit gewoonte. En omdat men vindt dat het gebruik van algemene graven bedoeld is om begraven tegen relatief lage kosten voor korte termijnen mogelijk te maken.

Ik zie persoonlijk geen enkel bezwaar tegen het herbegraven van overledenen in algemene graven en ook niet tegen het verlengen van gebruiksrechten van zulke graven. Men moet dan het verlengen alleen toestaan in de beheersverordening of het beheersreglement indien daar vanuit de optiek van het beheer van de begraafplaats geen bezwaar tegen bestaat. Men andere woorden: indien men voorziet dat daardoor geen tekort aan begraafruimte ontstaat.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Morgen, zaterdag 14 april 2018, wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE