Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafzerk verwijderen


16 oktober 2006

Vraag nummer: 4541  (oude nummer: 8379)

R.K.begraafplaats in Wassenaar heeft graf van mijn moeder na 12 jaar geruimd zonder bericht te zenden vooraf en grafzerk op een hoop gegooid. Het was een algemeen graf voor 10 jaar. Mag dit zomaar??
Graf vader op dezelfde begraafplaats is sinds 1985 nog intact.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dat mag. Maar het is niet 'zomaar'. Een graf voor tien jaar is een graf voor tien jaar. Als u het graf had willen behouden, had u vóór de afloop van de termijn van tien jaar om herbegraving in een ander graf kunnen vragen. De begraafplaats is niet verplicht om bericht van ruiming te zenden, men weet immers dat dat na tien jaar elke dag kan. En wat had u dan met dat bericht willen doen? U had het niet tegen kunnen houden. De familie had eerder actie moeten ondernemen en afspraken moeten en kunnen maken over een eventuele herbegraving of over het wegnemen van de zerk vóór de afloop van de termijn van tien jaar.

Uiteraard wordt bij een ruiming de zerk op een hoop gegooid en later afgevoerd. Als u de zerk nog zou willen hebben, denk ik niet dat de begraafplaatshouder daar bezwaar tegen heeft. Dat scheelt hem weer afvoerkosten. Maar eigenlijk is uw aanspraak op de steen al 2 jaar geleden verlopen...

U schrijft niet of het bij het graf van uw vader ook om een algemeen graf voor tien jaar gaat. Maar dat maakt geen verschil. Men kan best een graf langer laten liggen als het voor een praktisch beheer van de begraafplaats (nog) niet nodig is om graven in dat betreffende vak te ruimen. Men kan er op geen enkele manier rechten aan ontlenen.

Zie ook vergelijkbare vragen in de sub-rubrieken 'Algemeen graf' en 'Graf ruimen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >