Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafsteen op (algemeen) graf moeder

19 juli 2018

Vraag nummer: 55691

Goededag Mr. Willem van der Putten,

Graag had ik enig inzicht in het volgende situatie:

Onze moeder is vorig jaar Januarie in Rotterdam overleden.

Onze zus heeft zich, zonder overleg overigens met broers en zus, zich aangemeten om de "uitvoerder" te zijn mbt het regelen van alles van onze overleden moeder.

Wij vonden dat in eerste instantie prima omdat we allen ver weg wonen en onze zus woonde nagenoeg "om de hoek" van onze moeder.

Onze zus is dus ook eigenaar van het algemene graf van onze moeder met een looptijd van 15 jaar.

Zij is tot op heden onwillig en ongenegen om uitleg te geven en toe te staan dat een grafsteen voor onze moeder wordt geplaatst (zij hoeft er geen cent aan te betalen, want dat wordt opgehoest door de rest van de broers en zus).

Wat kan er gedaan worden om alsnog een grafsteen geplaatst te krijgen?

Of moeten we wachten tot onze zus overlijdt?

Andere vraag: is het mogelijk om de grafrechten over te nemen wanneer onze zus komt te overlijden en wat zijn de wegen die bewandeld moeten worden?...

Met vriendelijke groet en dank!

Gary Ong
Vancouver island
Canada

Antwoord:

Geachte heer,

Als uw moeder is begraven in een algemeen graf, is geen sprake van grafrechten en het zijn van 'eigenaar' van het graf. Alleen een particulier graf heeft een 'eigenaar' of rechthebbende.

Is uw moeder ook in Rotterdam begraven? Op een gemeentelijke begraafplaats? Dan zou ik als ik u was gewoon eens contact opnemen met de gemeente. Het kan zijn dat niet uw zus beslist over een gedenkteken.
Het kan bij algemene graven ook zo zijn dat helemaal geen individueel gedenkteken geplaatst kan worden, maar alleen een standaard monumentje van een bescheiden formaat omdat er meerdere van die monumentjes bij elkaar op 1 graf moeten staan.

U kunt de gemeente benaderen via telefoon 0031 100 489 85 70, of per e-mail info@crematorium.rotterdam.nl

Dan kunt u ook vragen of het mogelijk is om de grafrechten over te nemen wanneer uw zus komt te overlijden en wat de wegen zijn die dan bewandeld moeten worden. Het is zeer waarschijnlijk mogelijk om dan de nieuwe contactpersoon te worden. Maar dat gaat bij elke gemeente telkens net ietsje anders, dus u kunt het het beste met de gemeente bespreken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder