Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafruiming zonder ruimtegebrek

27 juli 2013

Vraag nummer: 35178

Geachte heer, mevrouw,

Deze week kreeg ik bericht dat het graf van mijn moeder(overleden in juni 2003) zal worden geruimd. Op de begraafplaats waar zij ligt is al sinds mensenheugenis niet geruimd en nu worden alle algemene graven geruimd die ouder zijn dan 10 jaar. Ook mijn vader en broer liggen op deze begraafplaats en ook hun graven worden geruimd ( 1975 en 1978). Er komt dus heel veel ruimte vrij en dat voor een kleine gemeente waar gemiddeld 1 persoon per week wordt begraven.

Ik krijg nu sterk de indruk dat het graf van mijn moeder wordt geruimd : “omdat ze toch bezig zijn en het goedkoper is om nu alles maar achter elkaar te doen”

Het kan niets te maken hebben met ruimtegebrek gezien de grote hoeveelheid graven van voor 2000 die wel geruimd gaan worden.

Mijn vraag: mag een graf geruimd worden ook als er geen sprake is van ruimtegebrek ?

Welke stappen kan ik ondernemen?

Ik hoor graag van u

Met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als een (algemeen) graf voor 10 jaar is uitgegeven, mag het door de begraafplaatshouder worden geruimd. Gewoon omdat de afgesproken termijn om is. Er hoeft geen sprake te zijn van ruimtegebrek.

Dat de graven van uw vader en broer aanmerkelijk ouder zijn en nog niet eerder geruimd zijn, geeft u of andere nabestaanden geen rechten. De eigenaar van een begraafplaats kan graven ruimen wanneer het hem goed uitkomt, maar natuurlijk pas nadat de afgesproken termijn is verstreken.

Tegen de ruiming kunt u niets ondernemen. De gemeente heeft zich aan de bij de uitgifte van het graf afgesproken termijn van 10 jaar gehouden. 10 jaar is voor algemene graven de gangbare termijn.
Wat u wel kunt doen is uw moeder laten opgraven en in een ander graf laten herbegraven. Uw vader en broer trouwens ook.
Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder