Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafmonument op naamloos graf


7 november 2016

Vraag nummer: 48106

Geachte heer Van der Putten,

Een aantal maanden geleden is een inwoner begraven op kosten van de gemeente. Het betreft een vluchteling, waarvan geen bloed- of aanverwanten in Nederland zijn. Nu willen kennissen een monument op het graf plaatsen. Uit uw antwoord op vraag 3919 'Plaatsen van grafmonument bij begraving op kosten gemeente' maak ik op dat u hier geen voorstander van bent, tenminste niet zolang de rechten bij de gemeente liggen. Kunt u uitleggen waarom u dit vindt?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

Arjan de Vries
Publiekscentrum gemeente Opsterland

Antwoord:

Geachte heer,

Ik vind het een vreemde zaak dat familie, vrienden en bekenden wel een gedenkteken op een graf willen plaatsen, maar niet de kosten van de begrafenis en het graf willen dragen. Ik zou zeggen: laat hen eerst maar eens de basiskosten betalen, dan kunnen ze vervolgens het recht verwerven om een gedenkteken te plaatsen. Dat is de achtergrond van mijn antwoord op vraag vraag 3919 'Plaatsen van grafmonument bij begraving op kosten gemeente'.
Het gewone systeem is dat mensen die geen gebruiksrechten op een graf hebben, ook geen recht hebben om een monument te plaatsen.

In het geval van een vluchteling die begraven is, kun je je afvragen of het niet redelijk en normaal zou zijn als vrienden en bekenden zelf de uitvaart geregeld en betaald zouden hebben. Blijkbaar is er nu wel geld voor een monument en eerst niet voor de uitvaart. Anderzijds vraagt de moeilijke eenzame positie van een vluchteling misschien wel om coulance en een warm gebaar van de gemeenschap.

Het is aan het college van B&W van uw gemeente om te besluiten of het zich zakelijk opstelt en eerst betaling van de uitvaart of tenminste van de grafrechten eist, alvorens een grafmonument toe te laten, wat de normale gang van zaken is. Dan wel om een gebaar van mededogen te maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >