Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bezwaar mogelijk tegen melding ruiming algemeen graf


21 augustus 2007

Vraag nummer: 4924  (oude nummer: 9591)

Is er bezwaar mogelijk tegen de mededeling van de gemeente dat het algemene graf, waarin een dierbare ligt begraven, op de nominatie staat om over minimaal een jaar te worden geruimd ? (de 10 jaar zijn dan inderdaad voorbij) In de brief is geen bezwaar-mogelijkheid vermeld.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is geen bezwaar mogelijk tegen (de mededeling inzake) de ruiming van een algemeen graf.

In het bestuursrecht is het zo dat je als belanghebbende bezwaar kunt maken tegen besluiten die rechtsgevolg hebben. Maar de ruiming heeft geen nieuw rechtsgevolg: al bij het aangaan van het gebruik van het graf was bekend dat dit na 10 jaar geruimd zou gaan worden. Er verandert feitelijk natuurlijk wel iets, maar dat al onderdeel van de afspraak die 10 jaar geleden is aangegaan. Dan kun je nu niet meer protesteren.

Je zou wel bezwaar kunnen maken als de oorspronkelijke afspraak niet nagekomen zou worden. Stel dat men in plaats van na 10 jaar besluit om na 8 jaar te ruimen. Dan kun je wél bezwaar maken (en een goed argument is dan dat ruimingen binnen 10 jaar verboden zijn).

Overigens is het mogelijk om, wanneer men algemene graven ruimt, de overledene in een nieuw eigen graf te laten herbegraven. Of om de stoffelijke resten te laten cremeren. Ik geeft dit maar mee als tip, ter overweging.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >