Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Algemeen kindergraf "omgezet" in een particulier graf? DEEL 2


14 februari 2009

Vraag nummer: 6172  (oude nummer: 12345)

In vervolg op uw antwoord op vraag 12341;
Mag ik concluderen dat er juridisch gezien of gezien eisen vanuit de verordening niets op tegen is stoffelijke resten van betreffende babies te laten liggen als ouders bereid zijn dezelfde locatie te huren als eigen (particulier) graf? En is het redelijk te stellen dat een dergelijk hofje dus in de toekomst uitsluitend geschikt is voor het begraven van foetussen en babies tot 1 jaar? Dat is dan een nu nog niet bestaande mogelijkheid (nu is het 0-12 jaar, maar er liggen eigenlijk alleen stoffelijke resten van overleden babies). Uiteraard zal daar een aangepast (dus lager) tarief tegenover staan. Ik ben er zeker van dat wij daarmee in een behoefte zouden voorzien. U kent de betreffende verordening; hoe lang moet ik wachten met ruimen/omzetten graven? En is een paar maanden bedenktijd voor betreffende ouders redelijk of moet het voornemen een jaar van tevoren aangegeven worden?
Ik hoop dat ik dit jaar het hofje in waardigheid kan herstellen en een passende gedenkplek kan realiseren, ook voor andere ouders. Een speciaal verzamelgraf en monument lijkt me ook goed om daar een plek te geven.
Ik ben benieuwd!

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wettelijk is er niets op tegen om een algemeen graf om te zetten in een eigen graf. De Wlb verbiedt dat niet.
Juridisch kan er wel iets op tegen zijn, namelijk als er meerdere stoffelijke overschotten in een graf liggen, die geen (familie)relatie tot elkaar hebben. Maar dat speelt bij uw kindergraven niet, denk ik. Dan blijft alleen het punt of het lastig is voor het beheer van de begraafplaats, omdat een begraafplaats niet meer zo makkelijk en efficient kan ruimen. Dat speelt bij dit soort grafjes minder, denk ik, omdat er relatief weinig zullen worden uitgegeven. Dan zit je al met veel verschillende jaren en looptijden. Dat is anders dan op andere grote(re) begraafplaatsen waar elke week op een nieuw algemeen graf begraven wordt en je echt 'jaarblokken' hebt en het tarief op efficientie is afgestemd.
Of er een probleem vanuit de verordening is weet ik niet. Ik heb oudere versies in mijn bezit, ook een concept vanuit het laatste of voorlaatste jaar dat de gemeente de begraafplaats nog zelf in beheer had. Ik weet niet of ik de actuele versie heb (maar die mag u wel opsturen).

Maar waarom zou u het hofje alleen willen bestemmen voor kinderen tot 1 jaar? Waarom niet tot 12 jaar? Ik kan me voorstellen dat ouders van een overleden kind van 7 ook wel een eigen kindergraf willen. Hebt u daar dan een andere voorziening voor? Al zijn het er maar weinig, als je dat ene ouderpaar ook gelukkig kunt maken, moet je dat niet nalaten denk ik.

U kunt eigen kindergraven voor 10 of 15 jaar alleen uitgeven of omzetten nadat de Wlb is gewijzigd en dat is nog niet het geval. De wijziging ligt bij de Eerste Kamer. Ik verwacht niet dat het lang duurt, maar of het om een maand of een half jaar gaat is tamelijk onvoorspelbaar (voor mij dan).

Ik zou graven niet automatisch, ongevraagd, omzetten. U kunt ouders van een algemeen kindergrafje een verlenging in de vorm van een eigen grafje aanbieden nadat de lopende termijn is afgelopen. Voor grafjes waarvan de termijn is afgelopen, maar die nog niet geruimd zijn, kunt u de uitgifte als eigen/particulier grafje aanbieden. Maar formeel pas na de wetswijziging. Maar u kunt het nu al wel voorbereiden, want dit zal in het wetsvoorstel niet meer veranderen.

Het ligt in de rede om ouders een jaar voor afloop van de termijn een verlenging aan te bieden. In het nieuwe wetsvoorstel wordt trouwens de huidige termijn van aanbieden van een verlenging van tussen 1 en 2 jaar voor afloop, verkort naar 6 tot 12 maanden voor afloop. Dat lijkt mij ook praktischer.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE