Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Algemeen graf en termijn bijbegraven


13 november 2002

Vraag nummer: 1517  (oude nummer: 1878)

Sun Oct 21 11:03:58 2001

Mijn vader is op 28 -9 begraven in een algemeen graf.
Vorige week heb ik de bloemen herschikt en de oude bloemen eruit gehaald.
Vandaag 20-10 lagen er veel nieuwe boeketten, tussen de oude. Bij navraag vond ik uit dat er boven op zijn kist een nieuwe is geplaatst. Nauwelijks 3 weken later! Het was erg schokkend voor mijn familieleden. Mijn moeder, broer en zus hebben met de begrafenisondernemer overlegd over deze vorm, net na het overlijden van mijn vader.
Zij hebben tijdens het overleg met de ondernemer niet naar de termijn gevraagd die tussen het begraven van mijn vader en de volgende (dode) persoon zit gevraagd. Als we dat wisten hadden we zeker voor een familiegraf gekozen.
Nu wil de ondernemer een brief sturen, ik ben boos, omdat hij in ieder geval mijn familie had kunnen inlichten hierover.
Maar ik vraag me tevens af of het mag, er is toch een bepaalde periode van rouw? 4-6 weken?
Ook de 'nieuwe' familie is zich nog niet bewust van deze situatie. Zij kennen onze familie goed, en zijn ook bij de condoleances aanwezig geweest.
Onze familie vind het heel moeilijk nu om herbegraving aan te vragen, omdat de andere familie dan weer geschokt zal reageren dat het graf van hun lid niet met rust wordt gelaten, en het kan ook nog eens beledigend overkomen.

Antwoord:

Sun Oct 21 15:03:42 2001

Geachte mevrouw,

Ik meen dat de uitvaartondernemer niet te verwijten is dat hij niet nadrukkelijk heeft verteld dat er ook al op korte termijn in een algemeen graf bijbegraven kan worden. Het lijkt me vanzelfsprekend dat het ook op korte termijn kan, omdat immers onvoorspelbaar is wanneer een volgende persoon komt te overlijden. Waarom zou u denken dat de ruimte in een algemeen graf een tijdje wordt gereserveerd?

Ik heb in deze rubriek al vaker de verschillen tussen een eigen graf en een algemeen graf uiteengezet. Mijn standaard verhaal omvat het relaas dat in een algemeen graf onderin wordt begraven de persoon die maandag overlijdt, daarboven die die dinsdag overlijdt, dan de persoon die woensdag overlijdt en dat men donderdag met het graf ernaast verder gaat. Soms kunnen het meer begravingen op dezelfde dag zijn.
Een van de redenen waarom het gebruik van een algemeen graf goedkoper is dan dat van een eigen graf, is dat men niet telkens het graf (helemaal) hoeft open te graven en dicht te gooien.

U bent nu door de situatie overdonderd. U zegt dat als uw familie dit had geweten, dat u dan voor een eigen graf had gekozen. Welnu, het is in principe mogelijk om uw vader alsnog naar een eigen graf over te laten brengen. Daar staat in de regel een termijn van 2 maanden na de begrafenis voor. Zie in deze rubriek de vragen en antwoorden op opgraven en herbegraven. Maar laat u niet leiden door de eerste reactie. Denk er 1 of 2 weken over na, want u haalt letterlijk en figuurlijk nogal wat overhoop bij een herbegraving. Bovendien lopen de kosten flink op, want u hebt geen recht op teruggave kosten algemeen graf en er komen de kosten van een opgraving, nieuwe begraving en nieuw graf bij.

mr W.G.H.M. van der Putten

21 oktober 2001

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE