Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

1 hoopje botten?


20 september 2005

Vraag nummer: 4035  (oude nummer: 6488)

Geachte mevrouw, heer,
al in 1992 heb ik mijn vader moeten begraven. Hij is een algemeen graf geplaatst...wat tien jaar later geruimd zou worden. Dat is nog niet gebeurd omdat er gewacht wordt tot de laatst begraven persoon uit 1998 ook de termijn van 10 jaar heeft "doorlopen".

Ik overweeg herbegraven omdat ik er zo nu en dan toch behoefte aan heb het graf te bezoeken...maar nu mijn vraag... Op uw site lees ik dat een kist feitelijk al na 1 jaar is vergaan, het lichaam is na 10 jaar tot een skelet geworden... even heel cru gesteld..Wie of Wat graven ze nu eigenlijk op na 10 jaar? Is het niet zo dat alle 3 of 4 lijken uit dat
algemene graf, 1 hoopje botten is geworden?

Mijn woordkeus is misschien niet even subtiel, dit bedoel ik niet oneerbiedig...maar ik wil graag duidelijkheid.

Ik hoop van u te mogen vernemen.

Met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wees gerust. Zeker is het niet zo dat alle lijken uit één graf tot één hoopje botten is verworden. Er moet namelijk een laag van minstens 30 cm aarde tussen de kisten zitten. De kisten zelf zijn meestal 40 of 45 cm hoog. Als de kist inzakt en verteert, vult de ruimte van de kist zich langzaam met aarde. Dat is een heel langzaam proces, dat jaren kan kosten. Soms kan een kist in 1 jaar vergaan zijn, maar vaak duurt het een paar jaar. En dat betekent dat je meestal skeletten op een afstand van zo'n 70 of 80 cm van elkaar af vindt, in een graf. Als in een graf nu heel snel achter elkaar begraven is, zeg allemaal binnen een paar weken, dan gaat het inzakken soms anders en is er sneller een grotere verzakking. Maar de aarde tussen de kisten wordt meestal goed aangestampt, zodat die stevig is en niet meteen alles helemaal inzakt. Dan wordt de aarde in de loop der tijd wat losser en vult de ruimte van de kist zich ook van de zijkant. Maar er blijft altijd minimaal enkele decimeters aarde tussen de skeletten. En men weet natuurlijk wie boven lag en wie tussen en wie onder.

Men kan voor herbegraving met zekerheid uw vader er weer uit halen, zonder dat u bang hoeft te zijn dat niet alle beenderen compleet zijn en zonder dat er 'vreemden' tussen zitten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >