Kinderopvangtoeslag

Bijdragen aan de kosten van kinderopvang

Kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten die ouders moeten maken voor de kinderopvang. De toeslag bestaat doorgaans uit een overheidsbijdrage en een werkgeversbijdrage. De ouders krijgen deze beide delen tegelijk uitbetaald door de belastingdienst, het werkgeversdeel ontvangt men dus niet rechtstreeks van de werkgever.

Ouders kunnen kinderopvangtoeslag krijgen als ze gebruik maken van een geregistreerd kinderopvangcentrum of van een geregistreerde gastouder aangesloten bij een gastouderbureau.

Voorwaarden voor kinderopvangtoeslag

Ouders moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om toeslag te krijgen. Zo gelden er aanvullende regels voor bijvoorbeeld, alleenstaande ouders, co-ouders, langdurig zieke- en werkloze ouders. Klik hier om te zien wat er voor u geldt. Op de pagina Kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst vindt u meer informatie hierover.

Overledene ingeschreven in Nederland

Wat gebeurt er met de uitkering van de kinderopvangtoeslag van de overledene? Na het overlijden wordt de kinderopvangtoeslag automatisch stopgezet. De achtergebleven partner moet nu zelf een aanvraag doen voor de toeslag. Wanneer de achtergebleven partner zelf de aanvrager was van de toeslag dan krijgt deze bericht over wat er gedaan moet worden.

Overledene ingeschreven buitenland

Als de overledene in het buitenland stond ingeschreven en kinderopvangtoeslag ontving dan moet de overgebleven partner de toeslag zelf laten stopzetten. Het overlijden van de ontvanger kan door de partner worden gemeld door een wijziging door te geven aan de belastingdienst. Wanneer u zelf de ontvanger van de kinderopvangtoeslag bent en de overledene onderdeel uitmaakte van uw huishouden dan kunt u dit ook melden aan de belastingdienst. Kijk daarvoor op de site van de belastingdienst: Kinderopvangtoeslag aanvragen of wijzigingen doorgeven

Alle informatie over de Kinderopvangtoeslag vindt u hier.

Let op:
U moet niet vergeten de kinderopvangtoeslag stop te zetten als u er geen recht meer op hebt. Wijzigingen in uw inkomen of het aantal opvanguren hebben invloed op de hoogte van de kinderopvangtoeslag. Wijzigingen moet u binnen vier weken doorgeven. Klik hier als er een wijziging is in uw situatie.

Uw kinderopvangtoeslag berekenen:
Maak een proefberekening om te zien of uw kinderopvangtoeslag verandert.

Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE