Hypotheek na overlijden

Aansprakelijkheid en afhandeling van hypotheekschulden

Na het overlijden zijn erfgenamen aansprakelijk voor de gehele hypotheekschuld.
Erfgenamen doen er verstandig aan om de hypotheekschuld en de eventuele verkoop van de woning goed in kaart te brengen. Wordt de hypotheek gedeeltelijk afgelost door het overlijden? Is de hypotheekschuld hoger dan de vermoedelijke verkoopprijs? Hoe zit het met de rest van de bezittingen van de overledene? Zijn er banktegoeden die een eventueel tekort bij de verkoop van de woning kunnen opvangen?

Nabestaanden moeten de rente en aflossing van de hypotheek normaal blijven voldoen, totdat de hypotheekschuld door aflossing of door verkoop van de woning wordt ingelost. Ook als de erfenis beneficiair is aanvaard moeten de erfgenamen de hypotheekrente blijven voldoen totdat de schuld is ingelost. Als de renteverplichting niet door de erfgenamen voldaan kan worden kunnen zij beter contact opnemen met de geldverstrekker om mogelijk een regeling te treffen.
Als u wilt weten of er een overlijdensrisicoverzekering verpand is aan de hypotheek kunt u dit navragen bij de geldverstrekker. Verpanding wil zeggen dat de geldverstrekker als begunstigde op de polis staat vermeld en de geldsom rechtstreeks van de verzekeraar ontvangt.

Hoe eerder erfgenamen weten dat zij wellicht met een schuld blijven zitten na verkoop van de woning hoe beter. Bij twijfel kunnen zij het beste de nalatenschap beneficiair aanvaarden.

Let op: Voor al uw vragen kunt u bij uw bank terecht, de meeste banken hebben een zogenaamde Nabestaandendesk.
Als de partner in de woning blijft wonen is het aan te bevelen om t.z.t. een gesprek aan te vragen met de hypotheekadviseur.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >