Kunst en cultuur

Artikelen


Forest Lawn in L.A.

Anja Krabben | Doodgewoon | 1999

In Amerika mag een begraafplaats gerust met een pretpark vergeleken worden. De Forest Lawn Memorial-Parks, vijf begraafplaatsen in Los Angeles en omgeving, lokken bezoekers met de belofte van een onderhoudend dagje uit voor het hele gezin. De coca cola- en hamburgerstands ontbreken, het vermaak is er beschaafder dan in Seaworld, Universal Studios of Disneyland, maar amusement is het.

Lees dit artikel

Versoapte rituelen

Vakblad Uitvaart | 1997

Onze nagenoeg seculiere samenleving is op zoek naar nieuwe rituelen, naar rituelen die vorm en betekenis geven aan het menselijk leven, die troost schenken en gemeenschap scheppen. De vraag is echter of we al niet dermate diep in een religieus-symbolisch vacuüm verkeren dat de weg omhoog onmogelijk is geworden, en dat ons niets rest dan een soap-achtige dramatisering van ons bestaan.

Lees dit artikel

Morgue chocolates

Anja Krabben | Doodgewoon | 1995

In de Amsterdamse Pijp, vlakbij de Albert Cuypmarkt, is een banketbakkerszaak waar penissen van chocolade worden verkocht. Het is een geintje, dat het vooral goed doet bij toeristen, maar toch... Bij het verorberen van deze chocolade fallus lijken erotiek, castratielust (of -angst) en kannibalisme op, weliswaar onschuldige, maar veelzeggende wijze samen te komen.

Lees dit artikel

Tussen Kunst en Kitsch

Hans Wassink | Vakblad Uitvaart | 1995

Nog een paar jaar en het uitvaartwezen gaat een nieuw millenium in. Dan zal het in verwondering omzien naar het achterliggende decennium. Een decennium waarin de uitvaartbranche grondig veranderde en ruimte gecreëerd werd voor nieuwe rituelen en een bewuster omgaan met de dood. Dit is het positieve scenario, maar er is ook een minder prettig perspectief mogelijk. In dit perspectief waart er een spook door het uitvaartwezen. Het is het spook van de ontkenning en het gaat gehuld in het doodskleed van de kitsch.

Lees dit artikel

Schilderen met as

Anja Krabben | Doodgewoon | 1994

Het bewaren van de as na een crematie gebeurt bijna vanzelfsprekend in een urn, waarbij evenals bij een grafsteen voor een meer of minder persoonlijke vormgeving kan worden gekozen. De Franse kunstenares Catherina de Luca doorbreekt deze traditie en neemt, op verzoek van de nabestaanden, de as uit de urn en schildert ermee. Het is geen herinnering aan de overledene, zegt ze, maar een kunstwerk waarin de overleden persoon tastbaar aanwezig is.

Lees dit artikel

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >