Milieu

Artikelen


Milieuaspecten van de uitvaart

Marjon Weijzen | Het Uitvaartwezen | 2005

Als het om milieuaspecten van de uitvaart gaat, denkt menig uitvaartondernemer aan ecokisten en natuurbegraafplaatsen. Maar er is meer. Recent onderzoek wijst uit dat de keuze van de kist slechts een fractie vormt van de milieubelasting van een uitvaart. Veel ingrijpender is de methode van lijkbezorging. Maar de grootste aanslag op het milieu doet de rouwstoet.

Lees dit artikel

Ecologisch begraven?

Marjon Weijzen | Het Uitvaartwezen | 2004

Nederland is in de ban van het vriesdrogen. Wordt het een nieuwe methode van lijkbezorging, naast cremeren en begraven? Als het aan de Zweedse biologe Susanna Wiigh-Mäsak ligt wel. Zij ontwikkelde de methode die zij introduceert als ‘ecologisch begraven’. Recentelijk afgerond onderzoek wijst echter uit dat de methode slecht scoort op milieuaspecten.

Lees dit artikel

Natuurlijke uitvaart is een illusie

Anja Krabben | Yarden Magazine | 2004

Je kunt een hoop doen om het mileu te ontlasten. Ook op uitvaartgebied. Maar een écht schone manier van lijkbezorging bestaat nog niet. “De mens zelf is het probleem. We zijn een wandelend vuilnisvat,” zegt hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders.

Lees dit artikel

Groen begraven

Anja Krabben | Het Uitvaartwezen | 2003

Begraven worden in een prachtige, groene omgeving. Op een zelf uitgekozen plek. Op een begraafplaats zonder hekken en sluitingstijden. Daar moet toch een enorme markt voor zijn? Huub Kluijtmans, oprichter en eigenaar van de eerste echte natuurbegraafplaats in Nederland, is saarvan overtuigd. En met hem anderen. Maar om aan de vraag te voldoen, daar komt nogal wat bij kijken.

Lees dit artikel

Rapporten


Terug naar de natuur

Menselijke resten in de vorm van lijken of as belasten de natuur aanzienlijk. Natuurbegraven kan daarom in Nederland wel, maar onder strikte voorwaarden en op beperkte schaal. Het begraven van urnen met as heeft de voorkeur boven asverstrooiing of het ter aarde bestellen van een kist.

Lees dit artikel

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >