Ritueelbegeleiding

Regelmatig leidt een dominee of een pastor de uitvaartdienst, maar steeds meer mensen kiezen voor een persoonlijke uitvaart. Waarom? Nabestaanden hebben geen binding meer met de kerk of de groep nabestaanden is een mix van leden uit diverse religieuze stromingen. In die situaties komen de ritueelbegeleiders al snel in beeld. Met symbolen en rituelen begeleiden zij de nabestaanden bij het samenstellen van de afscheidsceremonie. Met een persoonlijk symbool geven de ritueelbegeleiders diepgang aan de afscheidsviering en maken ze elk afscheid uniek.

Voor humanisten die (vrijwillig) spreker bij uitvaarten willen worden heeft de Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding een korte opleiding. Landelijk zijn er op dit ogenblik rond de tweehonderd humanistisch uitvaartbegeleiders. De opleiding bestaat uit twee weekenden en een verdiepingsdag. Na de cursus volgt een stage van vier uitvaarten.

Kosten:

 • Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding; Humanistisch uitvaartbegeleider. Opleiding enkel voor vrijwilligers van de stichting: Prijs: €175. Dit bedrag wordt na 20 uitvaarten teruggestort. www.humanistischeuitvaart.nl
 • Beoordeel dit artikel:

  Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
  Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
  Verzenden >
  Vind een onderneming:

  Mr Willem van der Putten

  JURIDISCH ADVIES

  Mr Willem van der Putten

  Vragen over rituelen rond de dood

  Stel een vraag

  Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

  Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

  JA NEE