Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Laatste verzorging

Voordat de uitvaartondernemer bij u thuis komt, is het handig als u alvast de volgende spullen verzamelt.

Het is handig als u een aantal spullen klaarlegt:

  • de kleding die de overledene moet dragen
  • de papieren van de uitvaartverzekering
  • eventueel een bril
  • een recente pasfoto van de overledene

    De laatste verzorging

    Een laatste verzorging (in de volksmond ook wel 'afleggen' genoemd) houdt in:

  • Wassen, maar liefst zo min mogelijk
    Om ons hele lichaam zit een flinterdun vetlaagje. Dit laagje beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. Bij leven wordt dit laagje steeds opnieuw aangemaakt. Bij overlijden stopt dit proces. Het is beter om dit laagje zoveel mogelijk intact te houden, omdat hierdoor de mogelijkheid wordt vergroot dat de overledene tot de uitvaart toonbaar is en opgebaard kan worden. Daarom is het beter zo min mogelijk te wassen en zo min mogelijk gebruik te maken van zeep, want zeep ontvet.

  • Aanbrengen van incontinentiemateriaal
    stoppen – dat zal veel mensen tegenhouden, het woord alleen al klinkt onaangenaam – is ver- leden tijd, maar is ook niet nodig. Een incontinentieluier of een luierbroekje werkt zeer effectief om bevuiling van de overledene te voorkomen.

  • Haren kammen, liever niet wassen
    Haren wassen bij een overledene is een lastig karwei. Nat en/of geföhnd haar wordt meestal springerig en staat alle kanten op. Zie het dan nog maar eens voor elkaar te krijgen het haar zo te krijgen zoals u het wilt. ‘Droogwassen’ is een optie, met behulp van schuim uit een spuitbus, maar ook dan kunnen dezelfde problemen ontstaan als bij nat wassen. Was dus alleen de haren als dit echt nodig is.

    Zelf verzorgen of overlaten aan een uitvaartverzorger?

    De laatste verzorging van de overledene mag u vanzelfsprekend zelf doen, of overlaten aan de professionals van de uitvaartonderneming. Samen verzorgen kan ook. Zo kunnen nabestaanden ook een deel van de verzorging op zich nemen zoals het modelleren van het haar of aanbrengen van make up. Bent of wilt niet bij de laatste verzorging aanwezig zijn? Dan is het handig als de overledeneverzorger een recente kleurenpasfoto van de overledene ontvangt. Dit helpt bij de verzorging van het haar en de make up.

    Kleding

    Voor het milieu zou het beter zijn als een lichaam gekleed gaat in natuurlijke, afbreekbare materialen. Dus geen leer, synthetische kleding, glas, brillen etc. Maar vanzelfsprekend ook geen grafgiften als mobieltjes, flesjes drank, zonnebrillen, foto’s, sieraden etc.

    Een vraag waar mensen vaak niet uitkomen, is: doen we de overledene schoenen aan? Bij een opbaring waarbij de kist half geopend is, zijn de voeten vaak niet te zien, het is dan het idee dat hij of zij op kousenvoeten de kist in gaat, wat sommige mensen niet prettig vinden. Het is dan maar net wat u zelf het fijnste vindt. Begraafplaatsen willen dat er zo min mogelijk slecht verteerbare objecten, wat schoenen kunnen zijn, worden meegegeven in de kist. Dus liever geen panty’s, maar zeker geen plastic en metalen objecten, iPods, mobieltjes en dergelijke. Een bril is ook niet erg milieuvriendelijk, maar hoort vaak wel bij een overledene. Wat u kunt doen is de bril van de glazen ontdoen. Bij een crematie is het niet verstandig de overledene van alles mee te geven in de kist. Glas of het beslag van metaal kan de crematieoven beschadigen, dus mobiele telefoons bijvoorbeeld mogen niet. Geef dingen mee die brandbaar zijn, zoals knuffels of brieven en foto’s.

    Pacemaker of ICD

    Wanneer de overledene een crematie wenst, dan is het belangrijk om te weten of de overledene een pacemaker of Implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD) draagt. Zo ja, dan dient deze voor crematie te worden verwijderd. Er is geen wettelijke regeling dat een pacemaker of ICD verwijderd moet worden voor crematie of begraving. Maar crematoria hanteren algemene voorwaarden waar dit uit voortvloeit. Een pacemaker of ICD kan namelijk exploderen tijdens het crematieproces wat gevaarlijk kan zijn voor het personeel en schade kan veroorzaken aan de oven.

    Een aantal begraafplaatsen heeft in zijn beheersverordening of beheersreglement vergelijkbare bepalingen staan, dat alleen biologisch afbreekbare zaken mee begraven mag worden. Dus geen metalen voorwerpen of instrumenten. Er zal waarschijnlijk ook wel regelgeving zijn die in het algemeen vervuiling van de bodem verbiedt.

    Radionucliden

    Uitvaartondernemers zijn verplicht om crematoria in te lichten wanneer iemand is behandeld met radionucliden. Is uw overleden dierbare tijdens zijn of haar ziekteproces behandeld met radionucliden? Geef dat dan aan tijdens het gesprek met de uitvaartondernemer.

    Radionucliden zijn stoffen die radioactieve straling afgeven en gebruikt worden bij de behandeling van kanker en een vergrote of te snel werkende schildklier. Het kan voorkomen dat overledenen zijn behandeld met deze stoffen waardoor uitvaartpersoneel blootgesteld ka worden aan ongewenste straling. In dit kader gaat het om twee soorten radioactief Jodium, I-125 en I-131.

    Vragen?

    Heeft u vragen over de laatste verzorging? Neem dan contact op met een van onze specialisten.Bel 088 – 848 82 27

    Print deze pagina
  • Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

    Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder