Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten uitvaart (niet door eigen uitvaartverzekering)


7 maart 2005

Vraag nummer: 3736  (oude nummer: 5688)

Mijn vader is overleden in 1995. Ik heb indertijd de begrafenis geregeld bij uitvaartvereniging Nieuw-Amsterdam. Alle kosten werden toen vergoed. Mijn ouders waren verzekerd bij de AVVL. Op 2 november is mijn moeder overleden. Ik heb dezelfde procedure gevolgd. Maar tot mijn verbazing kreeg ik rekeningen gestuurd van de uitvaart en het opbaren van mijn moeder in de aula. Ik heb met de verzekering gebeld en men liet mij weten dat de AVVL gefuseerd is met Yarden. Ik had een Yarden uitvaartverzorger in de arm moeten nemen en krijg nu maar 1.000 euro vergoed. De uitvaartverzorger heeft mij niet vertelt dat de kosten niet allemaal vergoed worden. Moet ik de rekeningen betalen.
Graag uw reactie.
Dini Pijl

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit speelt bij elke verzekering. Bij 'schade' moet u direct zelf de eigen verzekeraar informeren. Dat geldt bij brand, autoschade, een rechtsbijstandsverzekering en ook bij een natura-uitvaartverzekering. Althans, dat is het principe.

Als u het nu niet anders hebt gedaan dan bij het overlijden van uw vader in 1995, is dat wel vreemd. Het kan een verklaring hebben. Als in 1995 de uitvaartvereniging direct de AVVL heeft gebeld en heeft afgesproken dat zij de uitvaart verzorgt, is alles in orde. Wellicht kon dat omdat de AVVL toen geen eigen uitvaartverzorger ter plekke had. Maar wellicht had NUVA, de andere 'poot' van Yarden, wel een ander in uw regio en had die nu ingeschakeld kunnen en daarom moeten worden.
Een punt is ook of u de uitvaartvereniging meteen hebt verteld dat uw moeder verzekerd was bij de AVVL/Yarden. De vereniging behoort u dan te waarschuwen voor extra kosten. Als ze dat niet heeft gedaan is wellicht een deel van de schade op haar te verhalen.

Ik denk dat Yarden in principe gelijk heeft dat zij als eerste gewaarschuwd had moeten worden; zij had dan een uitvaartverzorger kunnen inschakelen tegen een voor haar (en u) gunstig tarief.

Als u meent dat de voorlichting van Yarden op dit punt niet goed was en/of dat de uitvaartvereniging Nieuw-Amsterdam een verwijt kan worden gemaakt, kunt u de kwestie voorleggen aan de Ombudsman Uitvaartwezen. Zie www.uitvaart.nl/ombudsman.

Zie vergelijkbare vragen in de rubriek 'Overige onderwerpen' en de sub-rubrieken 'Verzekeringen', 'Kosten uitvaart' en 'Vragen over uitvaartorganisaties'.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE