Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Welke gemeente draait voor kosten op bij uitvaart?


30 augustus 2011

Vraag nummer: 25817

Op het grondgebied van Asten is een inwoner van Helmond overleden. Deze persoon ligt in het mortuarium van Geldrop. Er is geen familie die de kosten voor de uitvaart voor hun rekening neemt. Welke gemeente is nu verantwoordelijk?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De gemeente Geldrop-Mierlo is verantwoordelijk voor de uitvaart. Het gaat om de gemeente waar de overledene zich bevindt op het moment dat wordt geconstateerd dat niemand de uitvaart regelt.

Niet relevant is waar iemand overleden is (dat is alleen relevant voor de vraag waar aangifte van overlijden moet worden gedaan), of waar iemand woonde.

Zie o.a. vraag Overheidszorg (welke gemeente?) en vraag Welke gemeente verantwoordelijk voor lijkbezorging? in de subrubriek in de subrubriek Uitvaart door gemeente. Er zullen daar nog wel enkele vergelijkbare vragen te vinden zijn.

Overigens is het mijn advies om als gemeente, Geldrop-Mierlo in dit geval, niet al te snel tot het regelen van de uitvaart over te gaan. De overledene is niet zelf in het mortuarium in Geldrop gaan liggen. Iemand heeft de uitvaartondernemer opdracht gegeven. Laat die persoon zich eerst maar eens een weekje zelf verantwoordelijk voelen voor de situatie. In 9 van de 10 gevallen nemen mensen na een paar dagen dan toch zelf het heft in handen. Het is soms (te) gemakkelijk om alles op de gemeente af te schuiven.
Mijn advies aan gemeenten is om gewoon maar eens een week te wachten. Dan zoeken en vinden in de meeste gevallen nabestaanden zelf wel een oplossing. Ook omdat de uitvaartondernemer er dan lichte druk achter gaat zetten.
Ook voor ondernemers is het soms (te) makkelijk om snel de gemeente in te schakelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie ook: Aanwezig zijn van nabestaanden bij een uitvaart door de gemeente?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >