Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verhaal begrafeniskosten door de gemeente op broer/zus? 2


25 augustus 2015

Vraag nummer: 43578

Geachte heer,

Bedank voor uw reactie. Ik merk nu, dat ik mijn vraag onvolledig/onjuist heb gesteld. De kwestie is deze. De betreffende persoon heeft zijn begrafenis niet geregeld (financieel). Verder zal er ook niets te erven zijn, maar er is wel een kind. Zal de gemeente nu, hoewel er uit een erfenis niets te halen valt (er is geen erfenis), toch de begrafenis / crematiekosten op dit kind kunnen verhalen. Uit uw filmpje begrijp ik van wel, maar voor de zekerheid vraag ik dit nog maar even.
En, voor de goede orde, kan in overige gevallen, zoals broers, zusters etc., met uitzondering van kind, in een dergelijk geval, dus van het niet aanwezig zijn van een erfenis, dan wel afstand hebben gedaan van een erfenis, de gemeente op niemand iets verhalen.

Antwoord:

Geachte heer,

Inderdaad kan de gemeente de uitvaartkosten op het kind van de overledene verhalen. Of er een erfenis is, is niet relevant voor de mogelijkheid om verhaal te halen.

Of de gemeente werkelijk gaat verhalen, zal nog van de omstandigheden afhangen. Als het kind nog erg jong is en geen vermogen heeft, zal de gemeente het waarschijnlijk er bij laten zitten. Maar misschien ook niet. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de ouders van het kind gescheiden zijn, de andere ouder al eerder is overledene en dat het kind daar wel een forse erfenis van ontvangen heeft. Of bijvoorbeeld van de grootouders. De gemeente zal dit eerst willen onderzoeken.
Als het kind meerderjarig is, kan het kind misschien de kosten wel betalen omdat het een inkomen heeft, of heeft het kind misschien recht op bijzondere bijstand. Dat er geen erfenis is, zegt nog niets. De wetgever heeft er bewust voor gekozen om de kosten van het overlijden van een ouder voor rekening van diens kinderen te laten komen en niet voor rekening van de belastingbetaler.

Inderdaad is het zo dat als er geen kind (of echtgenoot m/v) is, de gemeente niets op verdere familie of aanverwanten kan verhalen, als deze geen erfgenaam zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >