Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaart betalen (gemeente waarschuwde erg laat)


26 mei 2018

Vraag nummer: 55119

Uitvaart betalen van mijn vader terwijl ik en ook mijn zus meer dan 25 jaar geen contact meer met hem hebben. Wij hebben 24 mei pas vernomen dat onze vader op 16,-05-2018 is overleden. Zijn vriendin waar hij 14 jaar een relatie mee heeft gehad is bv niet geregistreerd als partner of wat dan ook. En ze mocht van mij vader ons niet inlichten. Maar omdat er u kosten aan verbonden zijn O. Dat hij geen uitvaart verzekering heeft. Hebben we op 24 pas de brief onder ogen gekregen. En dus de laatste dagen bezig met regelen van de uitvaart die wij nu zelf gaan bekostigen. En omdat hij al vanaf 16 mei t/m aankomende maandag 28 mei I mortuarium ligt komen daar ook kosten van bij. Terwijl de gemeente Rotterdam Ons punt 1 al veel te laat hebben geïnformeerd over zijn overlijden terwijl je uiterlijk binnen een week begraven of gecremeerd zijn? En punt 2 hij had fee uitvaartverzekering. Hoe gaat dat in zijn werk in deze situatie.? Hopelijk kan u Ons helpen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan u alleen met algemene informatie helpen. Op deze site vindt u allerhande informatie over het regelen van een uitvaart.

Inderdaad is het zo dat kinderen verantwoordelijk zijn voor de (kosten van de) uitvaart van hun ouders. Of zij een intensief contact hebben gehad of helemaal niet, doet niet ter zake.

Zie: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


In het algemeen adviseer ik kinderen wiens vader of moeder is overleden en die er eigenlijk niet op zitten te wachten om de uitvaart te regelen en te betalen, om dat toch maar wel te doen. Als de gemeente het doet, kan het duurder uitvallen. Zelf kan men de goedkoopste en eenvoudigste budgetbegrafenis of budgetcrematie regelen. Men hoeft zelf niet naar de uitvaart te gaan.

U zit met het punt van de mortuariumkosten van 16 t/m 28 mei. Die kosten zou ik niet zonder meer accepteren als ik u was. Als u meteen gewaarschuwd was, hadden die kosten (deels) voorkomen kunnen worden.
Ik snap niet waarom u - als ik u goed begrijp - pas na een week een brief van de gemeente Rotterdam kreeg. Dat lijkt mij veel te laat. De gemeente had veel eerder, telefonisch, of door iemand langs te sturen, contact met u kunnen zoeken, heb ik de indruk. Zij moet in het bevolkingssysteem uw adres hebben. Misschien is er een goede reden voor, bijvoorbeeld als de vriendin van uw vader eerst wel de uitvaart zou regelen, maar daar na een paar dagen van af zag. Maar als er geen goede reden is, is het heel erg traag. Te traag, zou ik zeggen.
De vraag is ook wie op 16 mei opdracht heeft gegeven om uw vader naar een mortuarium te laten brengen. Als dat de vriendin was, lijkt zij mij voor de kosten van de eerste dagen aansprakelijk. Als het de gemeente was, zou ik - als ik u was - voor de eerste week niet willen betalen, omdat de gemeente zo laks was met het waarschuwen van u en uw zus.

Zie andere vragen over het optreden of nalaten door de gemeente in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek' en in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van gemeenten'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vanaf vandaag, 26 mei, tot 3 juni 2018 hebben veel begraafplaatsen Open dagen, waarbij op bijzonderheden van de begraafplaats wordt geattendeerd, zoals grafkunst. Zie www.WeekvandeBegraafplaats.nl.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >