Uitvaartkoets

Per koets naar laatste rustplaats


Bron: PC Uitvaartzorg

Steeds vaker wordt er bij uitvaarten weer gebruik gemaakt van een traditionele uitvaartkoets. Hierbij wordt de overledene in een koets vervoerd die wordt getrokken door paarden. Een rouwstoet met paard en wagen/koets maakt de uitvaart extra plechtig. Bij uitvaarten van de Koninklijke familie wordt altijd gebruik gemaakt van een koets, maar ook voor ‘gewone’ burgers behoort dit tot de mogelijkheden.

Er zijn veel verschillende soorten koetsen te huur meestal in het wit of in het zwart. De koetsen worden getrokken door twee, vier, zes of acht paarden. Een zwarte koets wordt doorgaans getrokken door zwarte paarden en een witte koets door witte paarden. U kunt zelf bepalen welk soort koets en welke paarden u wilt gebruiken bij de uitvaart.

Ook zijn er verschillende mogelijkheden voor het vervoer van de nabestaanden. U kunt er voor kiezen om achter de koets aan te lopen, maar het is ook mogelijk om een koets (volgrijtuig) te huren voor de familie. Het is natuurlijk ook mogelijk om met volgauto’s achter de koets aan te rijden, met koud of regenachtig weer is dat wat comfortabeler.

BELANGRIJK OM TE WETEN

Niet per se duurder dan auto’s

Combinatie met volgauto’s mogelijk

Meerdere modellen

Hoe werkt het?

Doorgaans worden de paarden en de koets(en) per vrachtwagen of trailer gebracht naar een plek vlakbij de plaats waar de kist ingeladen zal worden. Eenmaal aangekomen worden de paarden en de koetsen klaargemaakt voor vertrek. Bij een uitvaart worden de paarden meestal voorzien van zwarte of witte dekkleden en oogkappen. Soms worden er op het hoofdstel van de paarden ook nog pluimen van wit- of zwartgeverfde hanenveren bevestigd. In principe horen de paarden voor de lijkkoets vlekkeloos wit of zwart te zijn (tenzij de familie andere wensen heeft).

De koets wordt altijd geleverd met een koetsier die (doorgaans)een originele dwarssteek draagt. Het is ook mogelijk om voor de koets een voorloper te laten lopen. In sommige gevallen is het mogelijk dat een familielid naast de koetsier plaatsneemt op de bok.

Nabestaanden moeten van te voren goed bekijken welke route er afgelegd gaat worden. Uw uitvaartondernemer kan deze route dan vooraf doornemen met de koetsier om zeker te zijn dat de stoet overal langs kan.

Kosten

Kosten

De kosten voor de koetsen en de paarden verschillen per aanbieder. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zo dat een koets per definitie heel veel duurder hoeft te zijn dan een rouwauto. Vraag van tevoren verschillende offertes aan of laat u informeren door uw uitvaartondernemer.

Vind een onderneming:

Paardenkoets
Reportage door: Uitvaart.tv Misschien wel het meest traditionele rouwvervoermiddel is de koets die wordt getrokken door paarden.
Meer reportages

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >