Roze uitvaart

Een persoonlijke uitvaart voor iedereen


Dé homo- of lesbische uitvaart bestaat niet. Waar het om gaat is dat de uitvaart past bij de overledene en klopt voor de nabestaanden. Iemand die geen traditioneel leven leidt zal mogelijk ook geen traditionele uitvaart willen. De persoonlijke uitvaart staat in de Nederlandse uitvaartbranche centraal en dat telt ook voor de uitvaart van een homo.

BELANGRIJK OM TE WETEN

Leg vast wie jouw uitvaart moet regelen

Kijk voor uitvaartondernemers die zich op deze doelgroep richten op Rozeuitvaart.nl

Wie regelt de uitvaart

Het is belangrijk om bij leven vast te leggen wie jouw uitvaart moet regelen als je komt te overlijden. Wanneer je bent getrouwd of wanneer je een samenlevingscontract hebt zal de uitvaart worden geregeld door je partner. Wanneer je geen partner hebt, je niet bent getrouwd of geen samenlevingscontract hebt zal je familie doorgaans worden aangewezen om de uitvaart te regelen. Wanneer je het fijner vindt dat een vriend of vriendin de uitvaart regelt moet je dat vast leggen. Volgens de Wet op de lijkbezorging dient de uitvaart uitgevoerd te worden volgens de wensen van de overledene. Om te zorgen dat die wens bekend is, is het belangrijk dat je die zaken vastlegt, bijvoorbeeld in een testament of een codicil. Door zo'n document op te stellen kan je ervoor zorgen dat de mensen die in jouw leven een belangrijke rol speelden, dat ook kunnen doen bij de uitvaart.

Keuze van de uitvaartondernemer

Keuze van de uitvaartondernemer

De opdrachtgever van de uitvaart is geheel vrij in de keuze van een uitvaartondernemer. Bij het maken van deze keuze kunnen heel persoonlijke afwegingen spelen. Misschien ken je een uitvaartondernemer van een eerdere uitvaart en wil je graag gebruik maken van zijn of haar diensten. Een andere afweging kan zijn dat je het misschien toch prettiger vindt om de uitvaart te laten verzorgen door iemand die zelf homo is. Op www.rozeuitvaart.nl vind je uitvaartondernemers die homo, lesbisch of biseksueel zijn, dan wel hetero zijn maar zich specifiek richten op holebi’s.

Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >
Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Uitstrooien van as in gracht nabij homo monument

Stel een vraag
Uitvaart Fabiola, het levende kunstwerk
Reportage door: Uitvaart Een voorbeeld van een roze uitvaart. Verzorgd door uitvaartonderneming David Elders uit Amsterdam
Meer reportages

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE