Muziek

Keuze en uitvoering


Bij vrijwel alle uitvaarten in Nederland wordt muziek gebruikt. Live gezongen, een instrument of er wordt een cd afgespeeld met muziek die is gekozen door de overledene of door de nabestaanden. Muziek roept herinneringen op maar kan ook tranen brengen. De keuze van de muziek is een van de mooiste manieren om een uitvaartplechtigheid een persoonlijk tintje te geven. Veel mensen weten bij leven al wat er bij hun uitvaart gedraaid moet worden.

BELANGRIJK OM TE WETEN

Controleer of alles goed functioneert

Live muziek mogelijk in nagenoeg alle aula’s

CD's of live muziek

In de meeste aula’s is apparatuur aanwezig om muziek af te spelen. Daarnaast zijn er doorgaans ook faciliteiten voor live muziek. Het kan zijn dat een van de kleinkinderen een stukje op de blokfluit speelt of dat een familielid die goed kan zingen een nummer zingt. Misschien was de overledene wel lid van een koor dat bij de uitvaart komt zingen. Eigenlijk is op dit gebied alles mogelijk. Mensen die zelf niet erg muzikaal zijn maar die wel live muziek willen horen kunnen professionele muzikanten inhuren. Ook zijn er speciale uitvaartzangers die beschikken over een uitgebreid repertoire.

Controleer vooraf

Als muziek blijft hangen tijdens een uitvaart is dat een zeer pijnlijke ervaring. Het is daarom belangrijk dat u muziekdragers (CD/IPod) van te voren goed controleert. Het meest verstandige is om de nummers op een cd te zetten, in de juiste volgorde. Zorg ervoor dat de muziek een dag van te voren aanwezig is op de locatie van de plechtigheid. U kunt ook uw uitvaartondernemer vragen u hierbij te helpen. Sommige aula’s beschikken zelf over een uitgebreid muziekbestand waardoor u de muziek niet meer hoeft aan te leveren. Het beste is om dit van te voren goed te overleggen.

Wanneer er live muziek gespeeld gaat worden is het belangrijk dat van te voren goed gecontroleerd wordt of er voldoende plaats is voor de muziekanten of het koor. Wanneer u live muziek bij het graf wilt moet u rekening houden met de weersomstandigheden. Als het regent zal het lastig worden om buiten voor live muziek te zorgen. In dat geval kunt u er voor kiezen dit te laten vervallen of overwegen om een ‘partytent’ te huren waar de muzikanten onder kunnen staan. U kunt dit soort zaken bespreken met uw uitvaartbegeleider of uw contactpersoon op de begraafplaats.

Kerkelijke traditie

Bij kerkelijke uitvaarten wordt veel gezongen, oorspronkelijk was het idee hierachter was dat mensen zich dan meer verbonden voelen met elkaar. In de protestantse kerk worden liederen en psalmen gezongen. Vaak overlegt de dominee met de nabestaanden welke liederen gezongen gaan worden. Meestal wordt gekozen voor liederen die passen bij de overledene of voor gezangen die de overledene mooi vond.

Bij de katholieke kerk wordt doorgaans gebruik gemaakt van zogenaamde vaste gezangen. De liturgie is hierdoor in nagenoeg alle missen gelijk, hoewel men tegenwoordig kiest voor iets meer afwisseling dan vroeger. In zowel de katholieke- als protestantse kerk wordt vaak het gezang In Paradisum gezongen.

Uitvaartmuziek top 20

Kijk bij de Uitvaartmuziek top 10 voor de meest gedraaide nummers tijdens een uitvaart in Nederland.

Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Muziek (zelf gebrande CD verboden?)

Stel een vraag

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >