Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

David & Liva Elders

David Elders verdiepte zich tijdens zijn studie in de oorspronkelijke Sanskrit versies van de oudste boeddhistische geschriften. Liva specialiseerde zich in alle vormen van het klassiek Japans en Chinees. Deze interesses kleuren sterk hun columns. David is uitvaartleider sinds 1992. Liva stamt uit een Franse familie die al generaties lang funeraire bedrijven beheert, waar ook zij van kinds af aan in werkte.


Het kind in oudheid

"Visies op leven en dood in ..."

Een bezoek aan het Allard Pierson Museum in Amsterdam gaf aanleiding tot deze column. Daar is nu een tentoonstelling te bezichtigen over het kind in de oudheid. Wij woonden ook een onderhoudende lezing bij over speelgoed in de oudheid, waarin ook het overlijden van kinderen belicht werd, en met name het meenemen van speelgoed in het graf..

Lees verder


Met oprechte deelneming

"Visies op leven en dood in ..."

Deze maand een gastcolumn over rouwrituelen in het hedendaagse China. De schrijver is Peter Ho, columnist van het onvolprezen blad China Nu.

Lees verder


De uitvaartverzorger: een middenstander?

"Visies op leven en dood in ..."

Het begon met een vaag gevoel van onbehagen, dat steeds opspeelde als weer zo'n folder op de deurmat plofte: een kistje zus, een urntje zo. Een kunstzinnig gedenkteken meneer? Een hand gebreide lijkwade mevrouw? Moe schoven we zulke aanbiedingen steeds vaker opzij. Steeds minder noemden wij de nieuwigheidjes bij besprekingen. En... renden de klanten gillend weg? Smeekten zij om meer, om franjes en kunstjes?

Lees verder


Ouderen tv

"Visies op leven en dood in ..."

Als je zoals wij tegen de veertig loopt begin je het al te merken: op televisie is iedereen jonger. Nu kijken wij zeer weinig tévé, maar daar kan verandering in komen naarmate wij ouder worden.

Lees verder


Column

Visies op leven en dood in ..."

Lees verder


Het levenselixer

"Visies op leven en dood in ..."

We mogen daar laatdunkend over doen, dat middeleeuwse gezoek naar het levenselixer, we hebben het toch al lang uitgevonden: we gaan immers niet meer dood, maar herklonen onszelf tot in de eeuwigheid.

Lees verder


Feng Shui

Visies op leven en dood in ..."

Wie heeft niet gehoord van feng shui? ("Lees 'wang chung' " schreef Dave Barry in de Herald Tribune, ergens in juni 2000, wat mij elke keer de slappe lach geeft), de tegenwoordig erg in zwang zijnde methode om een harmonieuze indeling van je interieur te bewerkstelligen. In werkelijkheid lees je dat min of meer als 'fong shuei'.De karakters feng en shui betekennen wind en water. Heeft dat in godensnaam iets te maken met de dood? Nou en of! Even een terugblik in de tijd.

Lees verder


De begraafplaats

"Wist u dat ...?"
DE BEGRAAFPLAATS

Wist u dat ...? gaat dit keer in zijn geheel over de begraafplaats en over grafstenen. Waarschijnlijk vindt u wel iets dat u nog niet wist of kon weten, en dan ook nog keurig op een rijtje gezet. Dit leek in ieder geval ons bijzonder handzaam.

Lees verder


We gaan nog steeds dood!

"Visies op leven en dood in ..."

Lees verder


De Histologisch-preparateur

"Een interview met...
De Histologisch-preparateur

26 april 2000. Het is mooi weer, we gaan op pad om Jan Schurink en Corrine Land in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam te interviewen. Ze werken in het mortuarium aan het vaststellen van de doodsoorzaak bij overledene patiënten. Verwacht van ons geen bloederige taferelen, daar zijn we niet in geïnteresseerd.

Lees verder


Rouw in het oude China

"Visies op leven en dood in ..."
door David en Liva Elders

Lees verder


De werkzaamheden van een uitvaartondernemer

Velen onder u blijken zich af te vragen wat een uitvaartverzorger nou precies doet. Wat gebeurt er allemaal nadat iemand is overleden? Wat is de praktijk van uitvaartbegeleiding?

In de serie "een interview met ....." stelt Liva de vragen en antwoordt David.

Lees verder


Aantekeningen lezing over boek miskramen en dood in de Romeinse tijd

Christian Laes bereidt een proefschrift voor (Leuven 2004): Outsiders met toekomst: kinderen in de Romeinse Oudheid (ca.200 v. C. - ca.400 n. C.). Hij was in Nederland om een lezing te geven over bevallen in de Romeinse Oudheid, met de nadruk op de grote pre- en postnatale mortaliteit. Hier volgen een paar belangrijke punten uit die lezing.

Lees verder


Euthanasie

"Visies op leven en dood in ..."
door David en Liva Elders

"Only a physician can commit homicide with complete impunity."
Plinius (Naturalis Historia, 29)

Lees verder


Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder