Rouwbezoek

Bezoek aan nabestaanden tussen overlijden en uitvaart

Er zijn verschillende mogelijkheden om het rouwbezoek te organiseren. Wilt u veel bezoek of het liefst zo min mogelijk? Wilt u het bezoek op één dag concentreren of wilt u belangstellenden constant de mogelijkheid bieden om langs te komen. Wordt het een openbare opbaring of wilt u het afscheid liever intiem houden?

BELANGRIJK OM TE WETEN

Maak een keuze of u een openbare- of een gesloten opbaring wilt

Nabestaanden bepalen zelf hoe het rouwbezoek eruit ziet

Veel rouwcentra beschikken over 24-uurs kamers

Thuis of in een uitvaartcentrum

Beiden plaatsen hebben voor- en nadelen. Thuis opbaren kan altijd, ook als iemand in het ziekenhuis is overleden. Meer informatie die u kan helpen bij de keuze om uw dierbare thuis of in een uitvaartcentrum op te baren vindt u hier.

Rouwbezoek aan huis

Wanneer u ervoor kiest om uw dierbare thuis op te baren is het belangrijk om goede afspraken te maken over bezoek. Wanneer u het prettig vindt dat belangstellenden langskomen wanneer ze maar willen dan hoeft u in principe niets te regelen. Maar het kan ook zijn dat u een deel van de dag alleen wilt zijn of dat u belangstellenden op van te voren bepaalde tijden wilt ontvangen. U kunt ook besluiten om helemaal geen bezoek te ontvangen. In dat geval zou u kunnen overwegen om de kist voor en/of tijdens de dienst voorafgaande aan de begrafenis of crematie nog open te laten. Op die manier kunnen andere mensen nog afscheid nemen. Er is niet één juiste manier, het is aan u wat u wilt en aankunt.

Belangstellenden die een rouwbezoek aan huis willen brengen vinden doorgaans in de rouwkaart een opmerking over wanneer en of ze afscheid kunnen nemen. Indien u deze informatie niet kunt vinden en u niet zeker weet of bezoek aan huis wordt gewaardeerd kunt u natuurlijk altijd even bellen met de nabestaanden.

Rouwbezoek in uitvaartcentrum

De opbaarruimtes in veel uitvaartcentra zijn tegenwoordig zo ingericht dat ze een huiselijke uitstraling hebben. Dit is voor veel nabestaanden prettiger dan wanneer hun dierbare in een sobere en donkere kamer wordt opgebaard. Vaak is het ook mogelijk dat nabestaanden spullen van thuis kunnen meenemen naar het uitvaartcentrum. Denk aan een schilderij of een eigen kandelaar waarmee u de ruimte iets persoonlijker kunt maken. Wanneer u zelf wilt bepalen hoe vaak en wanneer u uw dierbare wilt bezoeken dan kunt u kiezen voor een zogenaamde 24-uurs kamer. Veel uitvaartcentra beschikken over deze kamers waarbij de nabestaanden zelf over een sleutel beschikken waarmee ze op elk gewenst moment bij de overledene kunnen.

Bij het opbaren in een rouwcentrum moeten nabestaanden er wel rekening mee houden dat voor veel diensten betaald moet worden. In sommige uitvaartcentra moet u betalen per bezoek of voor de tijd die het bezoek heeft geduurd. Ook kan het zijn dat de koffie die wordt geschonken in rekening wordt gebracht. Bij het gesprek met de uitvaartondernemer kunt u vragen welke diensten in rekening worden gebracht en wat de kosten daarvan zijn.

Hoe ziet een rouwbezoek er uit?

Er is niet echt een uniforme regel die beschrijft hoe het rouwbezoek er uit moet zien. Sommige mensen willen de overledene alleen even van afstand bekijken om zo de laatste eer te bewijzen. Andere mensen willen de overledene graag nog even aanraken en/of mogelijk een laatste kus geven. In de kamer of ruimte waar de overledene is opgebaard kan eventueel muziek worden gedraaid. Vaak branden kaarsen rond de kist, opbaarplank of het bed waarop de overledene is opgebaard.

Net als bij het bepalen van de uitvaartplechtigheid telt voor het rouwbezoek dat u zelf bepaalt hoe het er uit komt te zien. U kunt het zo persoonlijk maken als u zelf wilt. Wanneer het rouwbezoek aan huis plaats vindt moet u er rekening mee houden dat u gezien de drukte mogelijk wat extra zaken als koffie/thee, frisdrank, wijn en bier in huis moet halen. U kunt uw uitvaartondernemer ook vragen om u te helpen met dat soort zaken.

Sluiten van de kist

Het sluiten van de kist is een heel belangrijk moment. Wanneer de kist tijdens de afscheidsplechtigheid gesloten blijft zou u er voor kunnen kiezen om de kist tijdens het laatste rouwbezoek te sluiten. Bedenk van te voren hoe u zou willen dat dit moment er uit komt te zien. Het is de laatste keer dat u uw dierbare ziet en daarom een heel dierbaar moment. U zou van te voren kunnen bepalen wie er bij dat intieme moment aanwezig is.

Kan je iemand verbieden om afscheid te nemen van een overledene?
Reportage door: Uitvaart.tv
Meer reportages
Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Kan een wettelijk kind verboden worden om afscheid te nemen van een ouder indien daaromtrent niets geregeld is?

(Plaats van) opbaren

Stel een vraag

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >