Wie zijn erfgenamen?

Bepaling van de wet

De wet bepaalt wie de erfgenamen zijn. Als er een geregistreerd partner, echtgenoot en/of kinderen zijn erven zij volgens de wet. Wanneer deze eerste groep ontbreekt erven de ouders en/of broers en zussen, daarna komen de grootouders en evt. neven en nichten aan de beurt. Maar erfgenamen kunnen ook in een testament worden benoemd als erfgenaam. Een erfgenaam kan een natuurlijk persoon, maar ook een goed doel zijn. Doordat een erfgenaam eerder dan de erflater is overleden, kan het zijn dat de kinderen van de overleden erfgenaam de plaats van de ouder innemen, dat wordt “plaatsvervulling” genoemd.

Sommige erfgenamen hebben bepaalde wettelijke rechten. Zo is de echtgenoot of geregistreerd partner van de overledene beschermd door de wettelijke verdeling. Dit houdt in dat de geregistreerd of gehuwd partner de hele nalatenschap erft, het erfdeel van de eventuele kinderen wordt een vordering die de kinderen op de partner heeft. De vordering heeft de grootte van het erfdeel van het kind. De vordering kan het kind pas opeisen bij overlijden van de partner of in geval van een aantal andere situaties zoals faillissement van de partner.

Kinderen hebben ook bepaalde rechten volgens de wet. Zo heeft een kind recht op de legitieme portie. (Dit is de helft van wat het kind normaal gesproken zou erven. De legitieme portie wordt ook wel kindsdeel genoemd) In het hoofstuk Kindsdeel kunt u alles over de legitieme portie lezen.

Kan je je echtgenoot onterven?
Reportage door: uitvaart
Meer reportages
Vind een onderneming:

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >