Uitvaartondernemer en uitvaartverzorger

Uitvaartondernemer is een vrij beroep, net als de meeste andere beroepen rond het levenseinde. Wie wil werken bij een uitvaartbedrijf wordt intern opgeleid en/of kan een opleiding tot uitvaartverzorger volgen bij verschillende uitvaartopleidingen in Nederland. Hieronder een overzicht van de opleidingen die er zijn in Nederland.

Docendo Opleidingen, onderdeel van de Zorg Diensten Groep (een bedrijf dat veel doet in de lichamelijk zorg voor overledenen), is opgericht in 2004. Het is gespecialiseerd in cursussen en opleidingen postmortale zorg (overledenenzorg) en uitvaartzorg (zorg voor nabestaanden). De basis van Docendo (Academie voor uitvaartzorg )vormt de opleiding tot uitvaartverzorger. Het is een opleiding op MBO+niveau. Deze duurt ca. een jaar en bestaat uit twintig lesdagen en vijf tot tien stagedagen. De instroom van de opleiding is toegankelijk voor ‘nieuwkomers’ en ervaren uitvaartverzorgers. Een mix die een extra verdieping in de les- en trainingsdagen geeft. Zowel de schriftelijke examens als het mondeling examen worden door Stichting Vakexamens Uitvaartzorg (STIVU) afgenomen.


Gaandeweg Uitvaart Educatie is gespecialiseerd in het opleiden van mensen die werkzaam zijn of willen worden in de uitvaartbranche. Wij onderscheiden ons door uit te gaan van de eigen kracht van onze deelnemers. Onze deelnemers hebben al het nodige geleerd en ervaren in hun leven en carrière. Wij vullen dit met onze opleidingen aan met specifieke vakkennis. Zodat je als afgestudeerd deelnemer met een gedegen basis zelf het gereedschap kunt zijn bij de uitoefening van jouw vak. Omdat een basisopleiding meestal een carrièreswitch inhoudt, zijn onze opleidingen kort van duur, schappelijk geprijsd en vooral praktisch van aard.

Opleiding tot uitvaartbegeleider
Als naasten de regie kunnen loslaten, ontstaat er ruimte in hun hart
Een uitvaartbegeleider is iemand die met gevoel het afscheid organisatorisch begeleid van het moment van melding van het overlijden tot en met de uitvaart. Om je goed geoutilleerd aan de taak van uitvaartbegeleider te laten beginnen, hebben we deze basisopleiding ontwikkeld. Deze bevat alle kennis die je nodig hebt voor de uitoefening van het vak.

Meander Uitvaartopleidingen biedt opleidingen bedoeld voor mensen zonder ervaring in het vak. De opleiding is zeer praktijkgericht. We bieden de opleiding aan als een geïntegreerd geheel met focus op zowel rouw als ritueel- en uitvaartbegeleiding in hun onderlinge samenhang. Elke lesgroep heeft een vaste docent met ruime ervaring in het vak die de studenten ook in hun persoonlijke ontwikkeling volgt en coacht. Daarnaast zijn er rond de 20 gastdocenten met hun eigen specialisme in het uitvaartvak.

Voor mensen met ervaring in de branche heeft Meander de vakopleiding ontwikkeld. Kleine groepen (tot maximaal 10 personen) met een vaste docent waarin veel ruimte is voor uitwisseling en verdieping. Diverse gastdocenten brengen hun expertise in. Compacte vorm: 3 x een tweedaagse waardoor de deelnemers goed kunnen focussen met relatief weinig onderbreking van hun inzetbaarheid als uitvaartbegeleider. Indien gewenst biedt Meander kosteloos een extra gelegenheid aan om zich voor te bereiden op het NaVu.

Prijzen

 • Meander Uitvaartopleidingen: Beroepsopleiding. Prijs: 4.995 euro. Aantal dagen: 37. Start: september/januari. Vakopleiding. Prijs: 2.995 euro. Aantal dagen: 3 keer 2 dagen. Start: najaar.
 • Docendo: Opleiding tot uitvaartverzorger. Prijs: 3.675 €. (excl.examenkosten STIVU). De opleiding start in september en in januari. www.docendo.nl
 • GaandeweG | Tijdsduur: 6 maanden | Motivatiegesprek, 10 lesdagen (2 op locatie), theorie examen, mondeling examen, certificaat & eindfeest | EUR 2.950,= | Twello | Startmomenten: april & oktober | Minimaal 8 - maximaal 15 deelnemers | Docenten: Geraldine van de Vegte, Kitty de Keijzer of Marjon Weijzen. Meer weten? www.gaandeweguitvaarteducatie.nl
 • LOI: cursus uitvaartverzorger. Studieduur 12 maanden en lesgeld bedraagt 12 * 75 euro.
 • NHA: cursus uitvaartverzorger. Studieduur is gemiddeld 9 maanden, maar je kan zelf het tempo bepalen. Lesgeld bedraagt 599 euro of 12 x €54,00.

  Genoemde prijzen zijn onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen.
 • Voor wie zich afvraagt of werken in de uitvaartbranche iets voor hem of haar is organiseren de uitvaartopleidingen oriëntatiedagen.
 • Open dag Après la Vie Academie: 49 euro. Maandelijks vind er bij de Après la Vie Academie een open dag en/of open avond plaats. Kijkt u voor de eerstvolgende open dag op www.apreslavie.nl.
 • Oriëntatiedag Docendo (10.00-19.30 uur). Prijs: 350, -
 • Informatiedag Gaandeweg uitvaart Educatie. Prijs: 50, -
 • Bij de LOI en NHA kan je via de site een gratis studiegids aanvragen over de cursus uitvaartondernemer.
 • Oriëntatiedag Meander Uitvaartopleidingen(09.30 -16.30 uur). Prijs: 55 euro.
 • Beoordeel dit artikel:

  Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
  Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
  Verzenden >
  Vind een onderneming:

  Mr Willem van der Putten

  JURIDISCH ADVIES

  Mr Willem van der Putten

  Startersinformatie uitvaartonderneming

  Beginnend begrafenisondernemer

  Stel een vraag

  Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

  Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

  JA NEE