Uitvaartondernemer en uitvaartverzorger

Uitvaartondernemer is een vrij beroep, net als de meeste andere beroepen rond het levenseinde. Wie wil werken bij een uitvaartbedrijf wordt intern opgeleid en/of kan een opleiding tot uitvaartverzorger volgen bij verschillende uitvaartopleidingen in Nederland. Hieronder een overzicht van de opleidingen die er zijn in Nederland.

Docendo Opleidingen, onderdeel van de Zorg Diensten Groep (een bedrijf dat veel doet in de lichamelijk zorg voor overledenen), is opgericht in 2004. Het is gespecialiseerd in cursussen en opleidingen postmortale zorg (overledenenzorg) en uitvaartzorg (zorg voor nabestaanden). De basis van Docendo (Academie voor uitvaartzorg )vormt de opleiding tot uitvaartverzorger. Het is een opleiding op MBO+niveau. Deze duurt ca. een jaar en bestaat uit twintig lesdagen en vijf tot tien stagedagen. De instroom van de opleiding is toegankelijk voor ‘nieuwkomers’ en ervaren uitvaartverzorgers. Een mix die een extra verdieping in de les- en trainingsdagen geeft. Zowel de schriftelijke examens als het mondeling examen worden door Stichting Vakexamens Uitvaartzorg (STIVU) afgenomen.

Après la Vie Academie verzorgt de opleiding tot uitvaartbegeleider. De opleiding duurt 1 1/2 jaar en bestaat uit 19 lesdagen. Na een introductieweekend, krijg je in de eerste fase de basiskennis van het beroep van uitvaartbegeleider aangereikt. In de tweede fase wordt deze kennis verder verdiept door bijzondere thema's zoals de organisatie van kinderuitvaarten, het gebruik van rituelen, de gang van zaken bij vindingen e.d. In de 3e fase kies je tussen 'begeleiding rondom sterven en rouw' of 'ondernemerschap'. Door de kennis die je verzamelt in de laatste differentiatiefase krijg je de ruimte om jezelf onderscheidend in de uitvaartbranche te kunnen presenteren.

Gaandeweg Uitvaart Educatie is gespecialiseerd in het opleiden van mensen die werkzaam zijn of willen worden in de uitvaartbranche. Wij onderscheiden ons door uit te gaan van de eigen kracht van onze deelnemers. Onze deelnemers hebben al het nodige geleerd en ervaren in hun leven en carrière. Wij vullen dit met onze opleidingen aan met specifieke vakkennis. Zodat je als afgestudeerd deelnemer met een gedegen basis zelf het gereedschap kunt zijn bij de uitoefening van jouw vak. Omdat een basisopleiding meestal een carrièreswitch inhoudt, zijn onze opleidingen kort van duur, schappelijk geprijsd en vooral praktisch van aard.


OPLEIDING TOT UITVAARTBEGELEIDER |
Als naasten de regie kunnen loslaten, ontstaat er ruimte in hun hart
Een uitvaartbegeleider is iemand die met gevoel het afscheid organisatorisch begeleid van het moment van melding van het overlijden tot en met de uitvaart. Om je goed geoutilleerd aan de taak van uitvaartbegeleider te laten beginnen, hebben we deze basisopleiding ontwikkeld. Deze bevat alle kennis die je nodig hebt voor de uitoefening van het vak.

IN DEZE OPLEIDING (6 maanden, 10 lesdagen)

 • Krijg je stap voor stap alle onderdelen gepresenteerd die in de uitvaartweek aan de orde komen
 • Ga je twee dagen op locatie oefenen. Eén dag in een uitvaartcentrum voor de les verzorging & opbaren en één dag op een begraafplaats om te oefenen wat er komt kijken bij een begrafenis
 • Leer je begeleiden in plaats van leiden
 • Ga je in oefengesprekken horen wat niet gezegd wordt
 • Ontwikkel je jouw eigen visie op het vak, zodat je van daaruit je vak kunt uitoefenen
 • Ontwikkel je het vertrouwen dat je naasten bij kunt staan in deze periode, naast & nabijDe LOI biedt een cursus uitvaartverzorger aan. Na het verlies van een dierbare worden de nabestaanden overspoeld door emoties. Toch moet er van alles geregeld worden en moeten er moeilijke beslissingen worden genomen. Een uitvaartverzorger neemt deze zorg uit handen, zodat de nabestaanden rustig afscheid kunnen nemen. Tijdens de cursus Uitvaartverzorger leer je welke keuzes de nabestaanden moeten maken en hoe een uitvaartverzorger hen adviseert en begeleidt voor, tijdens en na de uitvaart. In 12 maanden word je opgeleid tot een (volgens de LOI) professioneel uitvaartverzorger.

Met de cursus uitvaartverzorger van NHA kun je aan de slag als begrafenisconsulent, begrafenisbegeleider of als zelfstandig uitvaartverzorger. Alle aspecten komen uitgebreid aan bod. Je leert alles over de wetgeving, verzorging van overledenen en de omgang met nabestaanden. Bij een normaal tempo duurt deze thuisstudie 9 maanden, maar het tempo kan je zelf bepalen. Je kan op elk gewenst moment met de studie starten.

ROC-Midden Nederland ontwikkelde in opdracht van uitvaartbedrijf Monuta een beroepsopleiding op MBO-4 niveau. Deze opleiding is alleen voor medewerkers van Monuta.


 • Docendo: Opleiding tot uitvaartverzorger. Prijs: 3.675 €. (excl.examenkosten STIVU). De opleiding start in september en in januari. www.docendo.nl
 • Après la Vie Academie: Opleiding tot uitvaartbegeleider. Prijs € 4.950,- bij directe betaling, inclusief boekengeld, arrangementskosten e.d.De opleiding start in januari en september. www.apreslavie.nl
 • GaandeweG | Tijdsduur: 6 maanden | Motivatiegesprek, 10 lesdagen (2 op locatie), theorie examen, mondeling examen, certificaat & eindfeest | EUR 2.950,= | Twello | Startmomenten: april & oktober | Minimaal 8 - maximaal 15 deelnemers | Docenten: Geraldine van de Vegte, Kitty de Keijzer of Marjon Weijzen. Meer weten? www.gaandeweguitvaarteducatie.nl
 • LOI: cursus uitvaartverzorger. Studieduur 12 maanden en lesgeld bedraagt 12 * 75 euro.
 • NHA: cursus uitvaartverzorger. Studieduur is gemiddeld 9 maanden, maar je kan zelf het tempo bepalen. Lesgeld bedraagt 599 euro of 12 x €54,00.

  Genoemde prijzen zijn onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen.

Voor wie zich afvraagt of werken in de uitvaartbranche iets voor hem of haar is organiseren de uitvaartopleidingen oriëntatiedagen.
 • Open dag Après la Vie Academie: 49 euro. Maandelijks vind er bij de Après la Vie Academie een open dag en/of open avond plaats. Kijkt u voor de eerstvolgende open dag op www.apreslavie.nl.
 • Oriëntatiedag Docendo (10.00-19.30 uur). Prijs: 350, -
 • Informatiedag Gaandeweg uitvaart Educatie. Prijs: 50, -
 • Bij de LOI en NHA kan je via de site een gratis studiegids aanvragen over de cursus uitvaartondernemer.

Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >
Vind een onderneming:

Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Startersinformatie uitvaartonderneming

Beginnend begrafenisondernemer

Stel een vraag