Thanatopraxie

Sinds 2010 is thanatopraxie in Nederland toegestaan. Het gaat om een lichte vorm van balseming die het lichaam een dag of tien conserveert. Het proces van ontbinding wordt vertraagd waardoor het lichaam langer mooi blijft.


Het hoeft ook niet meer gekoeld te worden. De behandeling bestaat uit het vervangen van een deel van het bloed door een conserveringsvloeistof. Er zijn twee opleidingen die beide voor hun stages uitwijken naar het buitenland. In Nederland worden nog te weinig behandelingen uitgevoerd om voldoende praktijkervaring op te kunnen doen. Sinds 2012 zijn bij de opleiding van Docendo wel een deel van de stages in Nederland te volgen.
Het is ook mogelijk om een balsemopleiding te volgen in het buitenland, bijvoorbeeld in Groot- Brittannië of de Verenigde Staten.

Docendo organiseert sinds 2007 een opleiding tot thanatopracteur. Die duurt een jaar en is bedoeld voor ervaren overledenenverzorgers. Zij volgen theorieles en lopen stage in Barcelona. Tijdens die stages voeren zij zo’n tachtig thanatopraxiebehandelingen uit. De opleiding rond af met het NIT-vakexamen. Start in overleg met de deelnemers.
In 2011 organiseerde Vesalius, beroepsvereniging voor obductie-assistenten, overledenenverzorgers en thanatopracteurs, samen met het Rijn-IJsselcollege in Arnhem een pilot thanatopraxie-opleiding. Deze is korter en goedkoper. In 2012 is de cursus nogmaals georganiseerd. Voor het examen in Londen voeren de studenten tien zelfstandige behandelingen uit, waarvan vijf na obductie.

Docendo: Opleiding thanatopraxie. Twaalf lesdagen theorie (in drie maanden) en twee keer drie weken stage in Barcelona, door Engels sprekende instructeurs. Een deel van de stage kan in Nederland worden gevolgd.

Prijs: 6.850 €, excl. reis- en verblijfkosten en examengeld. www.docendo.nl

Rijn-IJsselcollege/Vesalius: Cursus thanatopraxie. Zeven dagdelen theorie en twee weken stage in Londen. Prijs: (2012) 4.995 €, excl. reis- en incl. verblijfkosten. Leden van NVOA-Vesalius krijgen 200 euro korting. www.nvoa-vesalius.nl

Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >
Vind een onderneming: