Restschulden na overlijden


8 november 2016

Vraag nummer: 48125

Geachte mevrouw,

Ik wil u een vraag voorleggen in verband met (de afwikkeling van) de nalatenschap van mijn broer.

De nalatenschap is beneficiair aanvaard en deze blijkt ook negatief te zijn. De grootste schuldenpost is de restschuld van de voormalige eigen woning. Dit was een koopwoning van mijn broer en zijn ex-partner, echter door scheiding hebben zij de woning eind 2015 moeten verkopen met als gevolg een restschuld. De vraag is nu hoe om te gaan met de uitvaartkosten en de verhouding met artikel 4:7 BW en de restschuld. Heeft de bank nu nog steeds voorrang op de baten van de nalatenschap nu er geen eigen woning meer is ten tijde van het overlijden, deze is immers vorig jaar al verkocht. Op basis van artikel 4:7 BW heeft de bank bij een verkoop van de woning (als gevolg van of na het overlijden) met een lagere opbrengst geen voorrang meer voor het resterende gedeelte van de schuld. Geldt dit dan ook in het geval dat de woning al eerder is verkocht en er nu alleen sprake is van een restschuld die onderdeel uitmaakt van de boedel? Ik loop hierbij ook tegen artikel 3:227 BW aan, wil dit zeggen dat de bank door de verkoop in 2015 zijn rechten verder heeft 'verspeeld' en geen preferente schuldeiser meer is in de nalatenschap? Hoe zit het met de belastingdienst als preferente schuldeiser, er is nog een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2015 die onlangs (maar voor het overlijden) is opgelegd. Moet dit anders volledig betaald worden of is daar een verdeling in samen met de uitvaartkosten?

Wat ik dus eigenlijk wil weten, kan ik met het beetje geld van mijn broer de uitvaartkosten betalen?

Tot slot nog voor de volledigheid, wij hebben de opdracht gegeven voor een uitvaart en er was geen uitvaartverzekering. Maakt dit laatste nog iets uit? Ook al zouden we met het geld van onze broer de uitvaart betalen, er blijft nog een gedeelte van deze kosten openstaan. Als het geld naar de bank (of belastingdienst) moet, dan is dat slecht een druppel in een oceaan omdat het geld wat onze broer had bij lange na niet de restschuld dekt maar in verhouding wel meer bijdraagt aan de kosten van de uitvaart.

Kunt u mij een antwoord geven op het bovenstaande?

Ik dank u alvast hartelijk voor uw hulp en medewerking.

Antwoord:

Beste Vraagsteller,

Zoals u het schetst zou ik me als vereffenaars niet druk maken over de restschuld van de voormalige hypotheek en de belasting. Immers, u stelt dat met de aanwezige saldi de uitvaartfactuur niet in zijn geheel kan worden voldaan.

De uitvaartkosten prefereren in de nalatenschap boven alle andere schulden der nalatenschap. Dit betekent dat u de bank kan verzoeken de uitvaartfactuur (deels, dus tot aan het aanwezige saldo), te voldoen.

Wel dient u, als gezamenlijke vereffenaars, de nalatenschap te vereffenen. Nu de schulden de baten lijken te overtreffen en er wellicht sprake is van een aanzienlijke schuld (namelijk de voormalige hypotheekhouder) raad ik u aan de Rechtbank aan te schrijven en hen te verzoeken een vereffenaar aan te wijzen, hier kunt u beter zelf uw handen niet aan branden.

Met vriendelijke groet,

Joke van Zoest
sce executeur, estate- en financieel planner

erfzaken
platinaweg 25
2544 ez den haag
tel 070 321 00 15

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >