ongebruikelijke familiebanden


22 juni 2012

Vraag nummer: 28535

Geachte,
geweldig dat jullie bestaan.

Al jaren krijg ik het volgende niet afgerond
en aangezien ik ervan uit ga dat de situatie niet veranderd, wil ik het gevoel hebben dat het geregeld is.

Wat is het probleem.
Ik ben een getrouwde vrouw, 2e huwelijk, niet in gemeenschap van goederen. Bewust gedaan toen in 1996.
Zowiezo gaat nu alles naar de langst levende nu.
Mijn man is dementerend (70 jaar) en de regering zit graag dat hij zo lang mogelijk is. Dat is hij nu ook, dus ben ik ongevraagd mantelzorger.
Ik gun het hem ook nog wel dat hij thuis is, ik ken hem en heb zijn gebruiksaanwijzing ahw.
Hij gaat me wellicht overleven door mijn goede zorg en ik ga eronder door door hem die goede zorg te geven.
Het zal mij steunen alles geregeld te weten.

Mijn man heeft uit eerste huwelijk vijf kinderen. Een ervan heeft nog contact met hem, bezoekt hem nog wel en zal ons, als we dat vragen ook steunen als hij zich vrij kan maken van zijn werk.Wat men denkt van kinderen (de overige) die hun oude vader bezoeken, nee dus.
Komt hij te overlijden, kunnen ze dan .. laat ik het zo zeggen... de boel hier leeg halen.

Zelf heb ik uit een eerste huwelijk 2 kinderen. Geweldige kinderen, wel contact, maar niet in de zin dat ze me steunen in .. wat dan ook.
Ik wil een lijstje maken met goederen die ik hier heb, die zij ook kunnen van toen ze nog thuis wwonden en mogelijk van waarde zijn.
Ik wil dus niet dat het naar de kinderen van mijn man gaan mocht ik komen te overlijden.

Naast het bovenstaande, wat voor mij nog niet voelt als "geregeld" is er een ander verhaal.

Ik ben een dochter die geen contact heeft met haar familie. Ouders zijn al overleden.
Ik ben destijds uit huis weggelopen ivm met incest. Zielig ziek gedrag van mijn vader die mij claimde en later bij mij wilde gaan wonen. Oeps, dus huidige minister met ideen dat ouders bij kinderen maar moeten gaan wonen, geen idee dat kinderen dat dus niet willen, juist vanwege dat bedekte wat altijd in families blijft hangen.

Nu heb ik mijn familie lange tijd gezien, posttraumatisch risico. Mijn jongste broer is al overleden, een broer is o.k. maar heeft geen weet van wat mij is overkomen en heeft contact met mijn oudste broer die dus eventjes met geweld mij wilde aanranden (ontkend en wethouder en onderwijzer is etc).
Wat gaat er van deze hele story spelen wat betreft eerste lijns, tweede lijns gedoe als ik kom te overlijden.
Zowiezo wil ik mijn kinderen niet belasten met kosten. Ik en mijn man willen kosten met een spaarekening daarvoor. Hoe kun je dat doel vastzetten.Dat het bestemd moet worden aan ontruiming en dat willen daar voor houden en willen geen kapers op de kust die het geld daar niet voor willen.

Misschien begrijpt uw mijn problematiek en kunt u mij hierin helpen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U schetst een aantal zaken tegelijkertijd. Ik zal proberen ze zo zorgvuldig mogelijk neer te zetten.

Op de eerste plaats heeft u de zorg over waar uw bezit naar vererft op het moment dat u komt te overlijden. er is een belangrijk verschil of u of uw man als eerste komt te overlijden. Overlijdt uw man als eerste dan erven, bij uw overlijden alleen uw wettige erfgenamen. Zolang u kinderen (kleinkinderen of verdere afstammelingen) heeft erven uw broers niets. Om altijd zeker te zijn dat uw broers niets erven, kunt u dat natuurlijk in een testament bepalen.
Een testament is in uw situatie overigens niet overbodig. U heeft, evenals uw man, stiefkinderen. U bent gehuwd onder huwelijkse voorwaarden. De samenhang van wat bepaald is in uw huwelijkse voorwaarden en in uw testament (of als dat er niet is, de wet)is hier belangrijk. De positie van de langstlevende t.o.v. de stiefkinderen is van belang. U geeft dat zelf al aan door te stellen dat bepaalde zaken naar uw kinderen gaan, omdat zij er herinneringen aan hebben. (emotionele waarde) Dit zou in een testament vastgelegd kunnen worden of in een handgeschreven codicil (of een combinatie van beiden)

U wenst ook dat uw kinderen niet de zorg hoeven hebben over de afwikkeling van uw nalatenschap. Dit kunt u regelen door het benoemen van een executeur in uw testament.
U kunt een depot openen voor uitvaartkosten, maar u kunt het depot evengoed aanwenden om de kosten zoals woningontruiming etc. vanuit te voldoen.

Uw situatie komt tegenwoordig veelvuldig voor en is complexer dan de situatie bij een eerste huwelijk met uitsluitend eigen kinderen.

Uw stiefkinderen zijn erfgenamen van uw man. Zij hebben wettelijk gezien bepaalde rechten. Ik weet niet of uw man een testament heeft?

U situatie vraagt om een totaaladvies. U kunt daarvoor bij verschillende partijen terecht.
In een eerste gesprek kan al meer inzicht gegeven worden aan u wat de (on)mogelijkheden zijn.

Wilt u meer weten? Dan kunt u ook direct contact met ons opnemen.

Ik hoop dat ik u toch iets verder heb kunnen helpen.

Met vriendelijke groet

Joke van Zoest FFP

Nabestaandenplanner

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >