Erflater of erfgenaam onder bewind

Het kan zijn dat de overledene onder bewind stond. Ook kan het zijn dat een erfgenaam onder bewind staat. Hieronder leest u wat in dat geval belangrijk is.

Erflater stond onder bewind

Wanneer de persoon die overlijdt onder bewind staat, zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden.

De bewindvoerder van de overledene is uw aanspreekpunt. Post van de belastingdienst en de officiƫle instanties zullen (kort na het overlijden) naar de bewindvoerder worden gestuurd. Neem daarom zo spoedig mogelijk contact op met de bewindvoerder en geef aan wie de erfenis afwikkelt. (Dat is de executeur of de persoon die de erfgenamen machtigen)

De bewindvoerder zal na het overlijden zorgdragen voor het (tijdelijk) beheer van de bankrekeningen, totdat de bewindvoerder de eindrekening en verantwoording heeft opgesteld en naar de Rechtbank heeft verzonden. Nadat de bewindvoerder de eindrekening en verantwoording heeft opgesteld zal hij de administratie aan de erven overdragen. De bewindvoerder zal de administratie pas overdragen als duidelijk is wie de erfgenamen zijn en wie verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de nalatenschap. Overleg met de bewindvoerder welke documenten daarvoor nodig zijn (het kan zijn dat de bewindvoerder een verklaring van erfrecht of executele wenst, zie ook hieronder).

Totdat de eindrekening is opgesteld zal degene die de erfenis afwikkelt in contact staan met de bewindvoerder. De eindrekening en verantwoording wordt door de bewindvoerder opgesteld tot de datum van overlijden. Het officiƫle bewind eindigt op de dag van overlijden.

Let op: de executeur of de gemachtigde moet het beheer van de bankrekeningen regelen, het kan zijn dat daarvoor een akte van executele of een [l32371]verklaring van erfrecht[l] is vereist. Raadpleeg hiervoor de notaris.
Tip: Omdat de bewindvoerder de administratie voert, zal de bewindvoerder de erfgenamen goed kunnen adviseren over de omvang van de baten en de schulden van de nalatenschap.

Erfgenaam staat onder bewind

Wettelijk mag de bewindvoerder namens de erfgenaam die onder bewind staat de nalatenschap alleen beneficiair aanvaarden. Wanneer er een executeur is die aan kan tonen dat het saldo van de nalatenschap positief is, mag de executeur de nalatenschap normaal afwikkelen. Kan er geen positief saldo door de executeur worden aangetoond, dan moet de nalatenschap vereffend worden.

Wanneer de bewindvoerder het verstandig acht de erfenis namens de onderbewindgestelde te verwerpen, heeft de bewindvoerder hiervoor toestemming nodig van de rechter. De bewindvoerder dient hiertoe een verzoek in bij de Rechtbank.

Wat als de erfgenaam nog niet onder bewind staat en wilsonbekwaam is?

Een erfgenaam die niet wilsbekwaam is en daarom niet in staat is om een beslissing te maken over de aanvaarding van de erfenis (beneficiair, aanvaarden of verwerpen) kan eerst onder bewind worden gesteld. Doe dit verzoek tot onderbewindstelling aan de Rechtbank zo spoedig mogelijk. Een aanvraag tot onderbewindstelling kan enkele maanden in beslag nemen. Zodra er bewind is ingesteld kan de bewindvoerder namens de onderbewindgestelde de erfenis beneficiair aanvaarden.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >