Cryomeren

Vriesdrogen van een lichaam

BELANGRIJK OM TE WETEN

Alternatief voor cremeren en begraven

Nog nergens ter wereld toegestaan

Restanten moeten alsnog gecremeerd of begraven worden

Cryomatie (lyofilisatie of vriesdrogen) is een nieuwe manier om stoffelijke overschotten te laten vergaan. Bij deze techniek wordt het lichaam bevroren, waarna het door kleine trillingen in een organische substantie uiteenvalt. Na verwijdering van lichaamsvreemde stoffen zoals kwik en bijvoorbeeld kunstheupen, kan het ‘overschot’ worden begraven of gecremeerd.

Cryomatie wordt nu nog nergens ter wereld toegepast. Het proces is ontwikkeld door een Zweedse biologe, die er o.a. samen met Yarden verder onderzoek naar verricht. In Zweden zijn ze al vrij ver met de ontwikkeling van een eerste plek waar cryomatie mogelijk zal zijn. Ten opzichte van ‘direct’ begraven heeft cryomatie als voordeel dat er geen schadelijke stoffen in de bodem komen. En anders dan bij een crematie zijn er geen filters nodig die na gebruik vervuild in de afvalstroom terechtkomen.

Mocht een partij in de uitvaartwereld tot de conclusie komen dat het een en ander technisch en financieel haalbaar is, en er voldoende behoefte aan is bij de uitvaartconsument, dan zal vóór de daadwerkelijke invoering eerst de Wet op de lijkbezorging moeten worden aangepast.

De zes stappen van cryomatie

1. Het stoffelijk overschot wordt in 10 dagen gekoeld tot min 18 graden Celsius.
2. Het door en door bevroren lichaam wordt ondergedompeld in vloeibare stikstof (-196 graden), waardoor het heel broos wordt.
3. Dit ijslichaam wordt blootgesteld aan kleine trillingen en valt uiteen in een organische substantie.
4. Het kwik (van vullingen) en eventuele resten van chirurgische metalen worden magnetisch
verwijderd.
5. 25 tot 30 kilo droog poeder blijft over en wordt in een milieuvriendelijke kist (van bijvoorbeeld aardappelzetmeel) gedaan.
6. De kist kan worden begraven in een klein formaat graf. De overblijfselen zullen binnen 6 tot 12 maanden tot compost zijn vergaan. Op het graf kan een boom worden geplant die de compost als voeding gebruikt.

Zie ook de volgende illustraties:


Andere naam voor vriesdrogen

Eind 2004 deed Yarden een oproep om een nieuwe naam te bedenken voor vriesdrogen of lyofilisatie. Er werd een wedstrijd uitgeschreven in samenwerking met het tijdschrift Onze Taal. Hierop reageerde een recordaantal van meer dan 1.200 mensen die 750 verschillende namen bedachten. In maart 2005 werd bekendgemaakt dat cryomeren als nieuwe naam voor vriesdrogen is gekozen.

Promessa
Reportage door: vegan4u Bekijk hier hoe cryomeren werkt.
Meer reportages
Cryomeren
Reportage door:
Meer reportages
Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Stand van zaken cryomeren - vriesdrogen

Legalisering vriesdrogen?

Stel een vraag

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >