Donorregistratie

Uw keuze over orgaan- en weefseldonatie vastleggen

BELANGRIJK OM TE WETEN

In 2020 geldt de nieuwe Donorwet

Registratie is nu nog niet verplicht, maar wel zo handig

Welke keuzes heeft u?

Geeft u toestemming voor orgaandonatie? Of juist niet? U kunt er ook voor kiezen om iemand anders te laten beslissen. Leg uw keuze in ieder geval vast. Dat geeft duidelijkheid.
Donatie is geregeld met een volledig toestemmingssysteem: zonder toestemming van de donor zelf of, plaatsvervangend van zijn nabestaande(n), mag donatie niet plaatsvinden.

Leg uw keuze vast

Door het vastleggen van uw keuze in het Donorregister legt u uw keuze vast. Ook wanneer u geen donor wilt zijn kunt u dit in het register aangeven. Tevens kunt u aangeven dat u de beslissing overlaat aan uw partner, kinderen of een door u aangewezen persoon.

U vult het formulier in door online registratie. Dit kan op twee manieren, door invullen van het formulier of door registratie met uw DigID. Klik hier om uw registratie direct te regelen.

Vanaf 2020 zal de nieuwe Donorwet worden ingevoerd. Iedere ingezetene van 18 jaar of ouder, die nog niet staat ingeschreven in het Donorregister zal dan geïnformeerd worden en verzocht om een keuze te maken. Meer over de nieuwe Donorwet vindt u hier.

NB; wanneer u vanaf 2020 niets actief registreert gaat men er vanaf uit dat u toestemming geeft voor donor en weefseltransplantatie.

Verschil tussen orgaandonatie en lichaamsdonatie

Bij orgaan- of weefseldonatie wordt alleen het orgaan of het weefsel uit het lichaam genomen dat gebruikt wordt voor transplantatie. Nadat deze zijn uitgenomen krijgen de nabestaanden de rest van het lichaam weer terug zodat de nabestaanden de overledene kunnen cremeren of begraven. Bij lichaamsdonatie heeft de overledene bij leven toestemming gegeven om het hele lichaam na overlijden af te staan aan de medische wetenschap. De nabestaanden krijgen het lichaam van hun dierbare nooit meer terug en kunnen de overledene dus ook niet laten begraven of cremeren.

Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >
Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Euthanasie en donorcodicil

Donor en vervoerskosten

Papieren vrijgave OvJ voor donatie hersenen

Stel een vraag
5 veel gestelde vragen
Reportage door: Orgaandonatie en transplantatie
Meer reportages