De boedelbeschrijving

Wanneer een boedelbeschrijving opgemaakt moet worden kunt u een overzicht maken van alle bezittingen en schulden die de erflater had. U hoeft hierbij niet tot in detail een beschrijving op te maken. (de inboedel kunt u als geheel opnemen in de beschrijving).

U waardeert alle zaken in de beschrijving die u opstelt. Vanuit deze lijst neemt u de som van alle bezittingen en trekt de som van alle schulden hiervan af. Nu heeft u het saldo van de nalatenschap bepaald.

Een boedelbeschrijving is altijd een momentopname. De boedel is dynamisch, er worden zaken verkocht, verdeeld en daardoor is de boedelbeschrijving op het moment van overlijden anders dan bijvoorbeeld vier maanden na overlijden. Het is verstandig om de datum waarop de beschrijving is gebaseerd te vermelden.

Let ook op dat de fiscale boedelbeschrijving anders kan zijn dan de werkelijke waarde laat zien, dit komt omdat bepaalde zaken fiscaal anders worden gewaardeerd, zo wordt de woning in de fiscale boedelbeschrijving opgenomen tegen de WOZ waarde.

Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE