Vandalisme en diefstal

Vernielingen en diefstal op begraafplaatsen


Helaas komt het tegenwoordig regelmatig voor dat grafmonumenten vernield worden. Vaak is het vandalisme waarbij meerdere graven op een begraafplaats vernield of beklad worden maar ook dieven weten de Nederlandse begraafplaatsen te vinden. Regelmatig worden er onderdelen van grafmonumenten gestolen, zeker als deze van koper of een ander edelmetaal zijn. Nabestaanden worden hier niet alleen emotioneel door geraakt maar ook financieel. Het kan flink in de papieren lopen om een monument te laten herstellen.

Beveiliging

Er zijn begraafplaatsen die gebruik maken van cameratoezicht om vandalisme en diefstal tegen te gaan. Maar een goed camerasysteem is erg kostbaar waardoor dit niet voor iedere begraafplaats is weggelegd. Bovendien is het voor grote begraafplaatsen onmogelijk om alles in de gaten te houden. Een dergelijk beveiligingssysteem maakt het de vandalen en dieven dus moeilijker maar niet onmogelijk.

BELANGRIJK OM TE WETEN

Begraafplaatsen steeds vaker last van koperdieven

Sommige begraafplaatsen hebben cameratoezicht

Mogelijkheid om grafmonumentenverzekering af te sluiten

Aansprakelijk

Als de dieven of de vandalen in de kraag gevat worden kunnen zij verantwoordelijk gesteld worden voor de schade die ze hebben aangericht. Bij minderjarige daders wordt er bij de ouders aangeklopt. Helaas is het zo dat lang niet altijd een dader gevonden wordt. Als een monument vernield of beschadigd is, dan is de rechthebbende op het graf in principe zelf verantwoordelijk voor reparaties. Hier kunt u de begraafplaatshouder niet op aanspreken.

Verzekering

Tegenwoordig zijn er verzekeringsmaatschappijen die een grafmonumentenverzekering aanbieden. Het grafmonument is dan verzekert tegen vandalisme en diefstal maar ook tegen bijvoorbeeld stormschade. Ook is het mogelijk extra aangebrachte accessoires zoals beeldjes, bloemenvazen of fotolijstjes mee te verzekeren. Het grafmonument dat u wilt verzekeren hoeft niet nieuw te zijn. Deze moet op het moment dat u de polis afsluit wel onbeschadigd zijn en/of (bij sommige verzekeraars) niet ouder zijn dan 5 jaar. Schade veroorzaakt door slijtage, corrosie, oxidatie, schimmels, ongedierte, reparatie of reiniging van het grafmonument zijn vaak niet meeverzekerd. Lees voor het sluiten van een verzekering altijd de polis eerst goed door, zodat u weet waar u aan toe bent.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >