Praalgraf

Grafmonument gemaakt door kunstenaar

BELANGRIJK OM TE WETEN

Werden gemaakt voor belangrijke mensen

Verschillende praalgraven in Nederland

Geplaatst in kerk of crypte

Praalgraven zijn grafmonumenten die zijn gemaakt door een kunstenaar, in de meeste gevallen een beeldhouwer. Deze bijzondere monumenten zijn (meestal) geplaatst in een kerk of een crypte. Deze monumenten werden meestal rijkelijk versierd met verschillende afbeeldingen en symbolen. Al met al zijn het om te zien meestal echte kunstwerken.

In bijna alle gevallen is een praalgraf een monument voor één persoon, het komt ook voor dat twee mensen naast elkaar een praalgraf hebben. Praalgraven werden vroeger gebouwd voor hele belangrijke mensen, zoals een koning/koningin, keizers, mensen uit adellijke families, kardinalen en bisschoppen (de laatste kregen een praalgraf in hun kathedraal). Veel praalgraven hebben tegenwoordig een kunsthistorische waarde.

Er zijn in Nederland verschillende praalgraven te zien. Dat kan onder andere in Amsterdam (Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk), Delft (Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk, Piet Hein en Maarten Tromp in de Oude Kerk) en Breda (Engelbrecht II van Nassau in de O.L.Kerk).

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >