Grafmonumenten, grafstenen, gedenktekens

Keuze en plaatsing van een gedenkteken

Indien u een grafsteen wilt, zijn er heel veel verschillende mogelijkheden: staand en/of liggend, marmer of (natuur)steen, een zwerfkei, geen steen maar hout, glas, perspex of metaal. Misschien wilt u een bijzonder ontwerp, een symbool . Misschien heeft u wel een beeld of ander object in gedachten door uzelf of door grafkunstenaars ontworpen.

BELANGRIJK OM TE WETEN

Begraafplaatsen hebben regels voor gedenktekens

Een tijdelijk monument is mogelijk

Niet alles mag overal

Overleg of u de vrijheid hebt op de begraafplaats om 'afwijkende' herinneringstekens te plaatsen. Elke begraafplaats heeft regels voor het uiterlijk van een gedenkteken. Die regels betreffen meestal het formaat, maar soms ook het materiaal van het gedenkteken. Natuurlijk kunt u ook door het aanbrengen van begroeiing, lantaarntjes, speelgoed van een kind, een persoonlijk gedenkplekje ontwerpen. Op sommige begraafplaatsen zijn glazen en andere breekbare voorwerpen verboden.

Neem rustig de tijd om te kiezen

Over de grafsteen hoeft u geen overhaaste beslissing te nemen. U heeft zolang u wilt de tijd een geschikte steen uit te kiezen. Als u het vervelend vindt dat mensen in de tussentijd het graf niet kunnen vinden kunt u een tijdelijk monumentje, plaatje of papier in plastic neerzetten, waarop de naam en eventueel geboorte- en sterfdatum van de overledene staan.

Grafsteenverzekering

Diverse verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid van een grafsteen- of gedenktekenverzekering. Hiermee verzekert u de schade aan steen of grafteken die is veroorzaakt door storm, diefstal of vandalisme.

Vind een onderneming:

Grafstenen en Gedenktekens

Producten, showrooms, (web)winkels
Deel 3: Natuursteen grafmonumenten
Reportage door: Uitvaart.tv Hoe wordt een grafmonument ontworpen? En hoe wordt deze op een graf geplaatst?
Meer reportages
Deel 4: Tijdelijke grafmonumenten en grafonderhoud
Reportage door: Uitvaart.tv Tijdelijke grafmonumenten bieden een oplossing in de periode vanaf de begrafenis tot plaatsing van het definitieve grafmonument.
Meer reportages
Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Zus en broer betrekken mij niet bij bestellen monument

Grafsteen omgevallen en andere steen beschadigd

Stel een vraag

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >