Rituele creativiteit

Rituele creativiteit

Auteur: Eric Venbrux, Meike Heessels en Sophie Bolt

Boekencentrum B.V. | 189 pagina's | Oktober 2008

De ontkerkelijking ten spijt blijken we in Nederland maar moeilijk zonder ritueel afscheid te kunnen nemen van de doden. De behoefte aan een persoonlijke invulling van de laatste eer is levensgroot. Rituele creativiteit biedt inzicht in de wijze waarop professionals en nabestaanden dit daadwerkelijk in de praktijk brengen.

Naast een inleidend hoofdstuk behandelt dit boek een breed spectrum van thema’s die spelen rond uitvaart en rouw. Islamitische uitvaartrituelen komen aan de orde, asverstrooiing, bermmonumenten, stervensbegeleiding in het ziekenhuis en andere thema’s. Een foto-essay geeft een beeld van de hedendaagse funeraire cultuur op begraafplaatsen en in crematoria.

Aan de hand van concrete voorbeelden analyseren de auteurs actuele veranderingen in de uitvaartcultuur. Tezamen geven de bijdragen een goed beeld van het streven naar originaliteit en creativiteit in de rituele omgang met de doden. De feitelijke vormgeving van rituelen blijkt nog helemaal niet zo’n eenvoudig.

Rituele creativiteit is een wetenschappelijk maar toegankelijk geschreven boek voor wie betrokken is bij de verzorging van uitvaarten en afscheidsrituelen. Voor nabestaanden én professionals.

Eric Venbrux is hoogleraar Antropologie van de Religie en onderzoeksleider van het door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ondersteunde programma Refiguring Death Rites aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Meer over dit onderzoek op www.ru.nl/rdr.


ISBN 978 90 211 4202 9

Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE