Rituelen en symbolen bij sterven en rouw

Rituelen en symbolen bij sterven en rouw

Auteur: Marijke Stuiver - op den Akker

Samen Stil Staan | 144 pagina's | Maart 2014

Dit boek is voor het eerst gepresenteerd op het gelijknamig symposium van 14 maart 2014.

Bestellen kan door het sturen van een mail naar marijke@samenstilstaan.nl
U ontvangt een bevestiging en een factuur. Na ontvangst van uw betaling wordt het boek thuis gestuurd.

Inhoud
Professionals als uitvaartleiders en rouwbegeleiders nemen ons mee hoe de zorg en aandacht voor mensen die te maken hebben met afscheid nemen en verlies verwerken nog beter kan. Ritueelbegeleiders geven inzicht hoe betekenisvol het kan zijn wanneer er geluisterd wordt en er aandacht is voor de nabestaanden in het samen maken van de afscheidsviering. Hoe pijn in het gebruiken van rituelen geheeld kan worden, hoe verdeeldheid tot gezamenlijkheid kan worden en hoe er eerst omgekeken en stil gestaan moet zijn bij het verlies, voordat verder kan worden gegaan. Uitvaartleiders en ritueelbegeleiders zien in het bundelen van elkaars krachten de mogelijkheid om gezamenlijk een passende en persoonlijke uitvaart te maken en hiermee de nabestaanden te steunen. Prof. Dr. Paul Post geeft inzicht in de betekenis en zin van rituelen in onze huidige samenleving.

Rituelen kunnen helpen om gedachten en gevoelens tot uiting te brengen in de fase voor het sterven, bij de uivaart en bij herdenken en herinneren. Rituelen zeggen soms meer dan woorden en raken ons van binnen. In rituelen komen duizend draadjes samen. In symboliek kan het leven worden gevat van de overledene en door verbinding daaraan kan er betekenis worden gegeven.

In het tweede deel van het boek zijn 10 rituelen opgenomen die gebruikt mogen worden in de praktijk.

Aanbevolen
Een uniek boek doordat vanuit verschillende invalshoeken naar de thema’s afscheid nemen, sterven en rouw wordt gekeken. En omdat in dit boek praktijk en onderzoek vanuit rituele studies aan elkaar verbonden worden. De vormgeving en de vele foto’s maken het een levend boek voor iedereen.

Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >