U bent hier: home / infotheek / boeken / ramsj / ook u wacht ik

Ook u wacht ik

Ook u wacht ik

Auteur: Rindert Brouwer

Uitgeverij Elmar | 252 pagina's | Juni 2000

Ze verschijnen steeds meer: boeken/reisgidsen over interessante Europese begraafplaatsen. Meestal aan één stad gewijd, Londen, Rome of Wenen, soms een groter geografisch gebied beslaand, zoals in het geval van het onlangs verschenen Ook u wacht ik van Rindert Brouwer. Brouwer is leraar levensbeschouwing en een fervent 'verzamelaar van begraafplaatsen' zoals hij het zelf noemt. Dat verzamelen uit zich in het bezoeken en fotograferen van begraafplaatsen in binnen- en buitenland, onder andere als lid van Vereniging de Terebinth.

In het eerste deel van Ook u wacht ik behandelt Brouwer het begraven in Europa tot aan de negentiende eeuw, de eeuw waarin de grote buitenbegraafplaatsen werden opgericht. In het tweede deel zijn de hoofdstukken gewijd aan de plaatsen des doods in Parijs, Londen, Wenen en Praag, van de eerste drie steden zijn de laatste jaren al eerder uitgebreide begraafplaatsreisgidsen verschenen. Het laatste deel tenslotte is geheel gewijd aan Nederland, met een korte historie van het begraven en - heel modern - een bespreking van de diverse religies in Nederland en hun wijze van begraven.

Het is niet helemaal duidelijk welk land/stad/begraafplaats wáárom gekozen is, was het afhankelijk van de vakantiereizen van Brouwer? Italië komt nauwelijks aan bod. (Genua wordt even genoemd.) En in België is toch genoeg interessants te vinden op funerair gebied, maar dat land ontbreekt totaal. Daar staat tegenover dat de foto's, meestal van de hand van de auteur - soms van zijn vrouw die de auteur op elke reis vergezelt - merendeels van goede kwaliteit zijn. Verder heeft Brouwer de teksten en foto's op originele wijze aangevuld met allerlei spreuken en citaten over de dood - dooddoeners noemt Brouwer ze. 'Ook u wacht ik' is een opschrift op de poort van begraafplaats Oudeschild op Texel.
(Anja Krabben)

ISBN 90 3890 981 0

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >