De laatste slaap

De laatste slaap

Auteur: Rob Bruntink

Atlas/Plataan | 112 pagina's | Januari 2008

Palliatieve sedatie – het in diepe slaap brengen van een patiënt in zijn laatste levensdagen – heeft een ongekende vlucht genomen. Een aantal jaren geleden had nog bijna niemand ervan gehoord, nu sterft ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking op deze manier. Ter vergelijking: slechts 2 procent sterft na euthanasie. Artsen en patiënten lijken elkaar gevonden te hebben in een weg die naar hetzelfde doel leidt, maar zonder ingewikkelde procedure en zonder toezicht van de overheid.

De meeste artsen vinden palliatieve sedatie een ideaal alternatief voor euthanasie; zij zien het als een verschil tussen ‘laten sterven’ en ‘doden’. Maar specialisten uit de palliatieve zorg zijn ongerust over de hoge frequentie waarmee artsen voor palliatieve sedatie kiezen en het gemak waarmee de overheid deze praktijk accepteert. Palliatieve sedatie is voor hen een uiterste noodgreep – niet bedoeld om de dood te versnellen. Ook euthanasievoorstanders hebben bezwaren. Zij zijn bang dat de Euthanasiewet wordt afgeschaft omdat iedereen denkt dat er een betere manier is.

De laatste slaap is het eerste boek over palliatieve sedatie in het algemeen en over de relatie tussen palliatieve sedatie en euthanasie in het bijzonder. Het is bedoeld voor iedereen die zich persoonlijk of beroepsmatig met het levenseinde bezig houdt.

ISBN 97 890 5807 37 16

Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >