'Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag?'

'Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag?'

Auteur: Marcel Kalter

Rozhanitsa | 40 pagina's | maart 2012

Het nieuwe kinderboek ‘Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag?’ van debuterend schrijver Marcel Kalter legt kinderen op eenvoudige wijze in verhaalvorm uit wat er gebeurt als een dierbare sterft en wat er allemaal geregeld moet worden voor de uitvaart.

Eindelijk is er een kinderboek met illustraties dat in verhaalvorm helder en eerlijk vertelt over alles wat er gebeurt als mensen sterven. Het neemt kinderen mee in de voor hen onbekende wereld van de dood, waarvan ze vaak - bewust of onbewust - op afstand worden gehouden. Het idee ontstond toen debuterend schrijver Marcel Kalter in 2010 zijn eigen moeder verloor en zijn kinderen moest uitleggen wat er allemaal gebeurde. Hij schreef teksten voor rouwkaarten en advertenties, die indruk maakten op uitvaartverzorgster Brenda Siebrand. Zij moedigde hem aan een kinderboek te schrijven. Voor jonge kinderen bestond volgens haar namelijk weinig geschikt voorleesmateriaal, dat op een heldere manier thema’s als dood en begraven behandelt.

Ontdekkingsreis
Hoofdpersonen in het boek zijn Anne en Sam. Zij spelen vaak bij hun lieve oude buurvrouw Nel. Als die op een dag ziek wordt en overlijdt, gaat Anne op ontdekkingsreis. Ze bezoekt het uitvaartcentrum, de afscheidsdienst en condoleance en gaat mee naar de begrafenis op het kerkhof. Anne heeft veel vragen. Die worden door de uitvaartverzorgster beantwoord tijdens een excursie van Anne’s klas naar het uitvaartcentrum. Ook buurman Henk – de weduwnaar – vertelt over hoe hij het verlies van zijn vrouw verwerkt.

Werkelijkheid
Het bijzondere van het boek is volgens de schrijver, dat er een mens doodgaat en wordt begraven. “In de meeste boekjes sterft een vogel of konijn om het voor kinderen niet te confronterend te maken”, zegt Kalter. “Dit boek is een weergave van de werkelijkheid en draait niet om de feiten heen. Het maakt kinderen niet bang, maar is juist positief en luchtig geschreven. De mooie illustraties van Iris Boter zijn heel direct maar niet akelig.”

Aandacht
Uitvaartverzorgster Brenda Siebrand raadt het boek iedere ouder of verzorger van kinderen aan. “Kinderen die bij een afscheid van een dierbare zijn betrokken, verdienen extra aandacht”, zegt zij. “Als iemand overlijdt, moet in enkele dagen veel worden geregeld. Hoe vertel je dan aan jonge kinderen wat er gebeurt rondom de begrafenis of crematie? Dit boekje is dan een goed hulpmiddel.”

Welzijn
Ook Trudy Huigen van Uitgeverij Rozhanitsa is enthousiast over het schrijversdebuut van Kalter. “Wij geloven in dit boek. Het past goed bij wat we in onze uitgeverij doen: boeken uitgeven waar mensen iets aan hebben en die een positieve bijdrage leveren aan hun welzijn. Daar horen natuurlijk ook kinderen bij.”

Debuut
Marcel Kalter debuteert met dit kinderboek als schrijver. Hij heeft diverse verkoopfuncties gehad, maar vindt veel voldoening in het schrijven van verhalen en teksten. “Verschillende vakmensen adviseerden mij om te gaan schrijven. Die raad heb ik gaandeweg opgevolgd met ‘Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag?’ als eindresultaat. “Een mooier eerbetoon aan mijn overleden moeder kan ik niet bedenken.”

ISBN: 9789079249183

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >