Allerzielen

Allerzielen

Auteur: Cees Nooteboom

Uitgeverij Meulenhoff | 318 pagina's | Mei 2005

Arthur Daane is, zoals veel hoofdpersonen in het werk van Cees Nooteboom, een reiziger. Hij heeft bij een vliegtuigongeluk zijn vrouw en zoon verloren en trekt nu met zijn filmcamera over de wereld, geobsedeerd door afscheid en verdwijnen, op zoek naar de anonimiteit.

In Berlijn, bij uitstek een stad die door de historie bepaald is, voelt hij zich door nieuwe vrienden opgenomen. Met de filosoof Arno Tieck, de beeldhouwer Victor Leven en de fysicus Zenobia Stejn discussieert Daane behalve over de concrete voorvallen in de Duitse geschiedenis ook over de metafysische dimensies van het bestaan, gesprekken die vaak een vrolijke, absurde wending nemen.Als Arthur Daane in de winterse stad de jonge geschiedenisstudente Elik Oranje ontmoet, krijgen alle abstracte gesprekken plotseling zeer concrete contouren. Zij wordt zijn sirene, een geheimzinnige vrouw die hij wel móet volgen.

Allerzielen is een elegische liefdesroman waarin de persoonlijke geschiedenis van de personages op onnavolgbare wijze verweven is met de geschiedenis van de landen waarin zij zich bevinden, Spanje en Duitsland.


ISBN 90 2907 650 x

Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >