Isabella-Een gelukkig afscheid

Isabella-Een gelukkig afscheid

Auteur: Dora Rovers

Synthese Uitgeverij | 111 pagina's | Oktober 2009

Met liefdevolle tederheid schrijft Dora Rovers in haar boek Isabella-een gelukkig afscheid over haar doodgeboren dochtertje. Ze vertelt niet alleen over ellende en verdriet maar, hoe gek het in eerste instantie ook klinkt, over de toename van levensvreugde.

Dora Rovers werkt vijf jaar als Midden-Oosten correspondent in Israël en de Arabische wereld als zij besluit bij haar Nederlandse vriend en zijn twee zoons te komen wonen. Tot groot geluk van het gezin kondigt zich al snel een dochtertje en zusje aan. Na negen stralende maanden van zwangerschap blijkt het baby’tje, verdrietig genoeg, overleden.In plaats van het volgen van het nieuws en het interpreteren van de wereldgebeurtenissen schrijft Dora Rovers nu over haar eigen kwetsbaarheid. Haar afstandelijke houding als journalist laat zij varen om haar innerlijk te verkennen, met behoud van de bij het vak horende nieuwsgierigheid en diepgang.

Isabella-een gelukkig afscheid is een persoonlijk en tegelijkertijd universeel verhaal over de passie voor leven en de omgang met de dood. Om haar heen merkt Dora Rovers dat veel mensen angst hebben voor het levenseinde, terwijl het een fase is waar we onherroepelijk allemaal
naartoe gaan.

De schrijfster prijst zich gelukkig dat ze haar dochtertje ontving in een tijd waarin sprake is van compassie met doodgeboorte. Voorheen ontbrak deze aandacht. Veel ouders hebben hun kind nooit gezien, laat
staan vastgehouden. Voor deze baby’s was geen plek op een
begraafplaats; ongedoopten hoorden daar nou eenmaal niet thuis.

Terugkijkend op de steun bij kraambed en graf heeft Dora Rovers respect voor de vrouwen die dit verlies destijds vooral op eigen kracht moesten zien te verwerken.Nog steeds is er weinig geschreven voor moeders van doodgeboren kinderen. En dat terwijl, de cijfers liegen er niet om, babysterfte in Nederland relatief veel voorkomt. Uit groot Europees vergelijkend onderzoek blijkt dat in ons land één op de honderd baby’s overlijdt tijdens de zwangerschap of direct na de geboorte. Een groot deel van deze baby’s wordt dood geboren.

Het boek Isabella-een gelukkig afscheid reikt een hand naar vrouwen met eenzelfde ervaring. Ontzet maar ook dankbaar schrijft Dora Rovers over dit ingrijpende proces in haar leven. Het overlijden van haar dochtertje, iets dat alom als zwart wordt ervaren, kan zij uiteindelijk beschouwen als een verdrietige maar ook als een geluk brengende gebeurtenis in haar leven.


ISBN: 978 90 6030 705 2

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >