Chantal

Chantal

Auteur: Hans Moll

Nijgh & Van Ditmar | 144 pagina's | Februari 2000

Kort verteld is het een horrorstory. Je vriendin, 42 jaar, voelt zich niet zo goed en gaat naar de huisarts die na enig onderzoek weinig kan vinden en wat pillen geeft. Maar al snel gaat het veel slechter, een ziekenhuisopname en operatie volgen en twee weken later is ze dood. Aan een hersentumor.

Het overkwam Hans Moll en hij schreef er een prachtig boek over, Chantal. Moll is redacteur van het NRC Handelsblad en publiceerde fragmenten van het boek eerder in het magazine van deze krant. Op velen maakte zijn nuchtere en sobere relaas grote indruk. Dit boek, waarin ons meer vergund wordt over zijn leven met Chantal en zijn leven zonder Chantal en hoe hij haar dood verwerkt heeft, is op dezelfde manier geschreven. Geen tranentrekkend relaas, maar daarom des te ontroerender.

'Na neuken is doodgaan het meest intieme dat een mens kan beleven. Zo niet intiemer.' Het is een uitspraak van actrice Linda van Dyck naar aanleiding van het sterfbed van haar moeder. Iedereen die een ander mens heeft zien sterven weet dat ze gelijk heeft. Sterven is intiem omdat het heel erg met lichamelijkheid te maken heeft, met aanrakingen, de ander wassen, laten plassen – plat gezegd met poep en pies – waarbij stervende en familie/hulpverlener al snel de schaamte voorbij zijn. Chantal is een intiem boek, maar je voelt je geen seconde een voyeur. Waarschijnlijk omdat Moll nergens op een bepaald effect uit is, behalve dan zijn eigen verdriet draaglijker te maken. ‘Misschien was de dood te bezweren met woorden. Niet alleen de dood, maar alles wat ons leven overhoophaalde schreeuwde om woorden. Dat las ik in Het Parool. Daar stond dat mensen die schrijven over een trauma beter af zijn dan degenen die dat niet doen.’

Ook de lezer is beter af. Want hoe triest het verhaal ook is, en hoe erg je ook wenst dat het jou niet zal overkomen, het gevoel dat over blijft na lezing ervan is goed en positief. De clichés ‘het leven is kort, dus pluk de dag en geniet ervan’ klinken, zonder dat ze expliciet uitgesproken worden, duidelijk in het boek door. Uit het relaas van Moll blijkt dat Chantal van het leven wist te genieten. Het was misschien een kort leven, maar een goed en gelukkig leven dat niet verspild is.
(Anja Krabben)

Het boek is uitverkocht, en is alleen mogelijk nog tweedehands verkrijgbaar (o.a. via Bol.Com).

ISBN 90 3884 931 1

Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE