Westerveld: 125 jaar begraafplaats -100 jaar crematorium

Westerveld: 125 jaar begraafplaats -100 jaar crematorium

Auteur:

Facultatieve Media | 160 pagina's | juni 2013

Van buitenplaats tot monumentaal gedenkpark
Het 160 pagina’s tellende boek vertelt op een toegankelijke manier over Westerveld in al haar facetten; van buitenplaats tot gedenkpark met monumentale status. Dat betekent natuurlijk aandacht voor de geschiedenis van begraven, maar zeker ook die van cremeren. De geschiedenis van Westerveld ís immers die van cremeren in Nederland: van de oprichting van de huidige Koninklijke Facultatieve (1874) tot de opening van het eerste crematorium (1913) én de eerste crematie in 1914.

Openluchtmuseum van natuur, kunst en architectuur
Westerveld - een Rijksmonument en officieel erkend vogelreservaat - is als het ware een openluchtmuseum van natuur, kunst en architectuur. In het boek komt niet alleen het ontwerp van de grote tuinarchitect Louis Paul Zocher aan bod, maar ook de talloze bijzondere monumenten en mausolea. Uiteraard worden tevens de vele monumentale gebouwen en columbaria (urnennissen) van vooraanstaande architecten als Willem Marinus Dudok en Marius Poel beschreven. Ook is er aandacht voor Westerveld als ‘decor’ voor televisie en film. Regisseurs, documentaire- en programmamakers kiezen vaak voor Westerveld vanwege de unieke uitstraling.

In het boek aandacht voor de gebeurtenissen - waaronder de Tweede Wereldoorlog - én natuurlijk de mensen die van Westerveld maakten wat het nu is: van de oprichters tot de vele (bekende) Nederlanders die sinds 1888 voor Westerveld kozen, waaronder Multatuli, Anthony Fokker, Aletta Jacobs, Louis Couperus en Pim Fortuyn. Diverse interviews met onder andere (oud) medewerkers en (oud) bestuurders belichten Westerveld vanuit een zeer persoonlijke invalshoek.

Funerair icoon
‘Westerveld: 125 jaar begraafplaats -100 jaar crematorium’ is een bijzonder boek over een uniek funerair icoon. Mede dankzij de vele vaak nog nooit eerder gepubliceerde historische foto’s is het zeer toegankelijk. Het boek is verkrijgbaar bij Westerveld (Duin en Kruidbergerweg 2-6 in Driehuis) en kost € 29,95 (excl. verzendkosten). U kunt het boek ook per post ontvangen. Stuur dan een mail naar mijnbestelling@facultatieve-media.nl. Meer informatie: www.bc-westerveld.nl/jubileumboek-en-cd.

ISBN : 978-90-808697-3-8

Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE