Zelf een kist maken

Zelf of met een bouwpakket


Nabestaanden kunnen in Nederland een keuze maken uit kisten in vele soorten en maten. Maar er zijn ook mogelijkheden om zelf een uitvaartkist in elkaar te timmeren. Er zijn verschillende ‘doe-het-zelf-kist’ pakketten in omloop. In deze pakketten zitten alle onderdelen bij elkaar, u hoeft ze zelf alleen nog even in elkaar te zetten.

BELANGRIJK OM TE WETEN

Het is toegestaan om zelf een kist te maken

Een crematiekist moet bestaan uit brandbaar materiaal

Zorg dat de bodem geen vocht door kan laten

Zelf een kist maken

Het is ook eenvoudig om een kist helemaal zelf te maken. Aan de rechterkant op deze pagina ziet u een filmpje staan waarin meubelmaker Hans Denijs stap voor stap laat zien hoe u zelf een kist kunt maken. Het is uiteraard mogelijk dat u kiest voor een ander soort plaatmateriaal, let u er in dat geval wel op dat het stevig genoeg is om een lichaam te kunnen dragen.

Download en bekijk de tekeningen van de kist en de lijst met benodigdheden.

De gebruikelijke afmetingen zijn 180 tot 200 cm lang en 50 tot 55 cm breed. Wanneer u een kist in grotere maten maakt is het zeer verstandig om vooraf contact op te nemen met het crematorium of de begraafplaats. Zij hebben doorgaans richtlijnen hoe groot de kist maximaal mag zijn.

Wettelijke eisen

Er zijn een paar wettelijke bepalingen waar u zich aan moet houden. De wet zegt dat de kist niet gemaakt mag zijn van kunststoffen of metalen. Een uitzondering wordt gemaakt wordt voor de kleine delen zoals handvatten, schroeven en ornamenten. Het beslag kan bij een crematie makkelijk van de kist verwijderd worden en bij begraven staat het de ontbinding van het lichaam niet in de weg. De bodem moet voorzien zijn van een soort papier dat er voor zorgt dat er geen vocht uit de kist kan lekken. Na het overlijden kan er lichaamsvocht vrijkomen. Het mag voor zich spreken dat een crematiekist uit brandbaar materiaal moet bestaan.

Hoe maak ik zelf een uitvaartkist?
Reportage door: BDK Media Hans Denijs legt uit hoe je zelf een grafkist kan maken.
Meer reportages
Vind een onderneming:

Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Kist zelf maken?

Materiaal kist (kist van sloophout?)

Stel een vraag

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >