Duurzame uitvaartkist

Doodskist voor milieubewuste consument

Ben jij op zoek naar een milieuvriendelijke uitvaartkist? Er zijn verschillende duurzame uitvaartkisten die een veel lagere footprint hebben dan bijvoorbeeld een uitvaartkist van fineer of folie. Bij de keuze van een duurzame kist kunt u bijvoorbeeld rekening houden met het materiaal waarvan de kist is gemaakt en waar dit materiaal vandaan komt.

Levende uitvaartkist

Wil jij worden begraven in een duurzame uitvaartkist? De levende uitvaartkist (living cocoon) biedt de milieubewuste consument de mogelijkheid om na overlijden de voedingsbodem te verrijken voor (nieuwe) bomen en planten. De ‘living cocoon’ draagt bij aan een betere compostering van het lichaam en ruimt giftige stoffen op.

De levende uitvaartkist is gemaakt van mycelium dat normaal groeit onder de grond. Het is een levend organisme dat giftige stoffen kan neutraliseren en voeding afgeeft aan de bodem. Mycelium zet afvalstoffen om in voedingsstoffen en wordt al ingezet bij het saneren van vervuilde grond.

Op gaan in de natuur

Op gaan in de natuur

De living cocoon is ontwikkeld door Bob Hendrikx. Hij weet dat een lichaam normaal jaren nodig heeft om te composteren. De living cocoon draagt bij aan een snellere compostering van het lichaam (2-3 jaar). Het lichaam (en de kist) worden als het ware één met de natuur en worden omgezet in voedingstoffen waardoor nieuw leven kan floreren.

Massief houten (uitvaart)kist

Een voorbeeld van een duurzame uitvaartkist is een kist van massief hout. Maar niet alle massief houten kisten zijn even duurzaam. De afkomst van het hout speelt een belangrijke rol bij de footprint van het hout. Een kist die gemaakt is van massief hout uit Nederland is duurzamer dan een kist met hout uit bijvoorbeeld Polen omdat het van dichtbij komt en het dus geen lange route hoeft af te leggen.

In Nederland worden massief houten uitvaartkisten gemaakt van knotwilgen, populier en wilgen. Bij de productie van deze duurzame kisten worden geen chemische lakken of lijn gebruikt. Dit maakt dat deze kisten ook echt een heel natuurlijke ‘look’ hebben. De voering van de kist kan bestaan uit materialen van bijvoorbeeld mos, hooi of linnen

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >