Bidprentjes

Oproep tot gebed en herinnering

BELANGRIJK OM TE WETEN

Bevat foto of afbeelding van de overledene

Kort verhaal over de levensloop

Katholiek gebruik

Een bidprentje is een klein prentje dat binnen de Katholieke Kerk wordt uitgedeeld als herinnering aan bepaalde gebeurtenissen. Een uitvaart is een van die gelegenheden waarbij ze worden uitgedeeld. Oorspronkelijk stond op een bidprentje een religieuze afbeelding en een gebed. Daarnaast werden dan de naam, titel, geboorte- en sterftedag van de overledene vermeld. De prentjes moesten oproepen tot gebed voor de zielenheil van de overledene en zijn bedoeld om de herinnering aan de overledene vast te houden.

Tegenwoordig staat er meestal een foto of afbeelding van de overledene op de voorkant. Aan de binnenkant is het een en ander te lezen over de levensloop van de overledene. Het verhaal aan de binnenkant is eigenlijk een soort van levensloop in vogelvlucht. Onderwerpen die veel voorkomen zijn de jeugd van de overledene, partner, kinderen, hobby/vereniging en werk. Aan het einde roept men meestal op tot een gebed. De kaartjes worden ook gebruikt om belangstellenden te bedanken voor de steun. Een voorbeeld van zo’n zin is: Voor uw belangstelling en het medeleven tijdens zijn ziekte en na zijn overlijden betuigen wij u onze oprechte dank. Uw uitvaartondernemer kan u helpen bij het maken van een bidprentje.

De bidprentjes (ook wel doodprentjes, doodssantje of gedachtenisprentje genoemd) worden tegenwoordig door sommige mensen verzameld. Deze mensen hebben er een hobby aan om zoveel mogelijk verschillende bidprentjes in hun bezit te hebben.

Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Bidprentjes voor verzamelaar

Stel een vraag

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >