Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overlijden zonder verzekering: wie betaalt?

15 januari 2017

Vraag nummer: 49040

Mijn broertje weigert zich te verzekeren voor een uitvaart. Hij gaat er vanuit dat de gemeente de kosten zal dragen als de familie de erfenis weigert. Maar klopt dit wel? Komen de kosten niet alsnog bij de familie (mij) terecht? En hoe zit het als ik geen opdracht geef voor de uitvaart? Komen ze dan de kosten op mij verhalen? Of betaald de gemeente dan de kosten?

Antwoord:

Beste heer/mevrouw Witteveen, uw broertje denkt hier te gemakkelijk over. Het is terecht dat u zich hierover informeert.
Het opdrachtgeverschap voor de uitvaartverzorging staat los van erfrechtelijke zaken. Dat is om te beginnen goed om vast te stellen.
Als zich niemand meldt om een voor een overledene de opdracht tot het verzorgen van de uitvaart te geven, is de burgemeester van de gemeente van overlijden verplicht zorg te dragen voor de lijkbezorging (zo heet dat). Dit doen alle gemeenten in Nederland, in dat opzicht heeft uw broertje een punt.
Maar u heeft een nog groter punt want het is inderdaad zo dat de gemeente die deze kosten heeft gemaakt, het wettelijke recht heeft om de kosten te gaan verhalen op de familie. En dat gebeurt met regelmaat.
De conclusie moet dan ook zijn dat uw broertje zijn verantwoordelijkheid moet nemen en moet zorgen voor een financiele voorziening waaruit tzt de kosten van zijn uitvaart betaald kunnen worden. En of dat nu spaargeld of een verzekering is maakt niet uit, als hij er maar werk van maakt.

Met vriendelijke groet, Evert de Niet

Print deze pagina

×

Spelregels

Spelregels panel Uitvaartkosten en financiële dekking

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren, consumenten- en patientenfederaties en voor instellingen en ondernemers die relatie zijn van BV Uitvaart.Com en Peter van Schaik.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Vindt u het openbare karakter van onze dienstverlening vervelend? Wilt u liever niet met naam en toenaam vermeld staan op de site? Maak dan geen gebruik van deze kostenloze faciliteit of dien uw vraag anoniem in.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.Com en Peter van Schaik aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder