Begrafenis en afstandsverklaring betalen?


27 december 2019

Vraag nummer: 59580

Mijn schoondochter haar vader is overleden.
Zij heeft vanaf haar 7e jaar geen contact met haar vader. Hij heeft toen getekend dat hij geen omgangsregeling met zijn dochter wilt hebben.
Nu heeft hij ern hoop schulden. Dus zij wilt een verklaring bij de notaris opstellen dat zij van de erfenis en alles afstand neemt. Moet zij dat allemaal zelf betalen en de befrafenis? Familie zit achter haar twlefoon ummer aan maar Ze heeft zeker 25 jaar gern contact gehad en hasr vader. Die heeft dus getekend dat hij geen omgang met haar wilt. Nooit een verjaardagskaartje of iets. Heel triest en nu dit.
Ik wil graag dus weten of dit nodig is dat zij dat allemaal moet regelen en betalen.

Vriendelijke groet,
Hetty Goudzwaard

Antwoord:

Beste vragensteller,

Uw schoondochter is niet verplicht de uitvaart te gaan regelen en dus ook te gaan betalen.
Als zij niet aansprakelijk wil zijn voor de kosten dan moet ze een eventueel opdrachtgeverschap weigeren en zeker nergens voor tekenen.
Daarbij is het wel van belang dat ze zich realiseert dat, indien niemand opdrachtgever wordt en de gemeente waar haar vader is overleden de uitvaart laat regelen, deze gemeente wel verhaalsrecht heeft richting de naaste familie en dat hoeft niet alleen uw schoondochter te zijn natuurlijk.

Wat betreft de erfenis: uw schoondochter kan inderdaad bij een notaris laten vastleggen dat zijn de nalatenschap verwerpt. Dat staat volkomen los van hetgeen ik hierboven schrijf over de uitvaartkosten overigens!

Met vriendelijke groet, Evert de Niet

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE